Spaarboekjes stap dichter bij kaap van 300 miljard euro

©ANP XTRA

De spaarbuffer van de Belgen blijft stijgen, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hen verplicht meer geld opzij te zetten.

De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in maart met 889 miljoen euro gestegen naar een recordbedrag van 298,8 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Sinds begin dit jaar steeg dat bedrag al met 3,4 miljard euro.

De gezinnen blijven net als vorig jaar zeer veel sparen, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus de consumptiemogelijkheden beperkt. In het eerste kwartaal was de horeca gesloten, waren reisbeperkingen van kracht en veel evenementen verboden. De niet-medische contactberoepen moesten verscheidene weken hun deuren sluiten.

Voorzichtig

Gedetailleerde cijfers over 2020 tonen aan dat de Belgen relatief voorzichtige spaarders zijn. Ze parkeerden het grootste deel van het verse geld op spaar- en zichtrekeningen. Op de zichtrekeningen van de gezinnen staat intussen meer dan 100 miljard euro. De zeer hoge bedragen op spaar- en zichtrekeningen zijn opmerkelijk, want de spaarrente is met 0,11 procent bij de meeste banken historisch laag en een zichrekening levert doorgaans geen rente op.

Op de zichtrekeningen van de gezinnen staat meer dan 100 miljard euro.

Het geringe rendement van spaar- en zichtrekeningen zet de gezinnen er ook toe aan meer te beleggen. De Belgen hebben vorig jaar voor miljarden euro's beleggingsfondsen en beursgenoteerde aandelen gekocht. Die trend heeft zich in de eerste twee maanden van dit jaar doorgezet, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nationale Bank.

Het beleid van sommige banken om spaar- en zichtrekeningen minder aantrekkelijk te maken kan de interesse voor beleggingen nog vergroten. ING beperkt vanaf 1 juli de bedragen op spaarboekjes tot 250.000 euro en rekent op zichtrekeningen een strafrente aan op de schijf boven 250.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud