Speculatietaks op laatst aangekochte aandelen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. ©EPA

Particuliere beleggers moeten vanaf 1 januari 2016 speculatietaks betalen als ze binnen de zes maanden de laatst aangekochte aandelen met een meerwaarde verkopen.

Er is maandag meer duidelijkheid ontstaan over enkele belangrijke modaliteiten van de geplande speculatietaks. Ten eerste opteert de federale regering voor het principe ‘last in first out’ of LIFO, vernam De Tijd op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Dat is belangrijk voor beleggers die in verscheidene stappen hetzelfde aandeel hebben gekocht.

Veronderstel dat u 100 aandelen KBC koopt in januari 2016, 100 aandelen bijkoopt in april 2016 en 100 aandelen verkoopt in augustus 2016. Aangezien u de laatst aangekochte aandelen minder dan zes maanden in portefeuille had, betaalt u speculatietaks als u een meerwaarde boekt.

‘We hanteren LIFO, zodat we vermijden dat meerwaarden die over een langere periode zijn opgebouwd, toch zouden belast worden’, zegt de woordvoerder van Van Overtveldt. ‘We kijken naar de meest recente aankoop om de meerwaarde te bepalen.’

Ten tweede is de speculatietaks enkel van toepassing op aankopen na 1 januari 2016. Wie dus aandelen heeft gekocht in september 2015 en met een meerwaarde verkoopt in januari 2016 betaalt geen speculatietaks. Er is dus geen retro-activiteit.

Ten derde zullen Belgische financiële tussenpersonen de speculatietaks innen. Het gaat in dit geval over een ‘bevrijdende voorheffing’. Dat betekent dat de ingehouden taks een definitieve belasting is en dat geen aangifte meer moet gebeuren. Particuliere beleggers die meerwaarden realiseren via een buitenlandse rekening, zullen die moeten aangeven.

De speculatietaks viseert meerwaarden op aandelen, opties en warrants. Minwaarden zijn niet aftrekbaar. De nieuwe belasting moet 34 miljoen euro opbrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud