'Staatspapier niet langer risicovrij'

Deutsche Bank-CEO Josef Ackermann (foto: Reuters)

'Staatspapier is niet langer risicovrij. Dat is een grote ommekeer op de financiële markten die velen nog onderschatten', waarschuwt Deutsche Bank-CEO Josef Ackermann. Europa is nu het epicentrum van de schuldencrisis, maar de rest van de wereld zal volgen.

Josef Ackermann heeft de reputatie geen blad voor de mond te nemen en op een bankiersconferentie in Frankfurt onderstreepte de Deutsche Bank-CEO die status nog eens.

Meer bepaald zegt hij wat anderen denken: de rente op overheidsobligaties mag dan in de handboeken economie nog als 'risicovrije rente' te boek staan, de feiten bewijzen dat staatspapier dezer dagen alles behalve risivovrij zijn.

'Een grote omwenteling op de financiële markten is dat we staatspapier niet langer als een risicovrij belegging mogen beschouwen. Dat is een trend die velen nog onderschatten', waarschuwt Ackermann.

23 november

De schuldencrisis is op dit ogenblik vooral een Europees probleem. Deze week herleidden beleggers de 'kern' van de eurozone de facto tot Duitsland. Na Italië, Spanje en België, dumpten beleggers voor het eerst ook onder meer Oostenrijks schuldpapier.

Maar de Europese schuldencrisis zou binnenkort wel eens een mondiale vertrouwenscrisis in overheidspapier kunnen worden, denkt Ackermann. 'Europa wordt eerst getroffen. Maar gelet op de schuldendynamiek en de politieke en demografische evoluties is het maar een kwestie van tijd eer deze ontwikkelingen ook andere landen treffen.'

Ackermann verwijst onder meer naar de VS. Daar moet een soort 'supercomité' van zes Democratische en Republikeinse parlementariërs het tegen 23 november eens worden over besparingen. Het is verre van zeker dat zo'n akkoord er komt.

Financiering

Banken zitten intussen in een spiraal gevangen. Nu hun enorme portefeuille staatspapier niet langer 'risicovrij' blijkt, hollen veel banken naar de exit. En dumpen ze bijvoorbeeld Italiaans papier. Wat de obligatiekoersen de dieperik injaagt, waardoor banken die wel nog Italië trouw zweren tegen steeds hogere minwaarden aankijken.

En stilaan vreet de schuldencrisis ook het vertrouwen in de banken aan, geeft Ackermann mee. 'De kortetermijnfinanciering is nog ok, maar de grote vraag is hoe we de langetermijnfinanciering van banken kunnen verzekeren.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud