Stakingen slaan Franse economie uit koers

De stakingsgolf bij de petroleumraffinaderijen woog rond de jaarwisseling zwaar op de Franse industriële productie ©AFP

Frankrijk is door de stakingsgolf niet langer de 'rustige vastheid' van de Europese economie.

Geen welgekomen lectuur deze ochtend voor Emmanuel Macron op de webstek van Insée, het Franse bureau voor de statistiek. Voor het eerst sinds zijn verkiezing tot Frans president in mei 2017 duikt de Franse economie in het rood. En Macron zelf was daarbij onbedoeld een belangrijke factor. 

Eerst de cijfers: het bruto binnenlands product kromp in het vierde kwartaal 0,1 procent, een stuk slechter dan de 0,2 procent groei die door Bloomberg gepolste economen verwachtten en een frappant contrast met de rustige vastheid die de Franse groei de voorbije jaren aan de dag legde.

Een belangrijke factor lijkt de pensioenhervorming die Macron probeert door te voeren. De Franse regering zwakte na een recordstakingsgolf die hervormingen deze maand af, maar afgaand op de eerste raming van de cijferaars van Insée hebben die stakingen meer schade dan verwacht aangericht. 

De Franse vakbonden legden namelijk niet alleen het openbaar vervoer in belangrijke mate plat, maar ook een groot deel van de petroleumraffinage. En die raffinage stipt Insée aan als een belangrijke factor bij de scherpe terugval, met 1,6 procent, van de verwerkende nijverheid afgelopen kwartaal. 

Nog opmerkelijk: zowel invoer als uitvoer kromp met 0,2 procent. Eerder liet gisteren ook al het Amerikaans groeirapport een krimpende buitenlandse handel zien, een signaal dat de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog pijn doet. Voeg daarbij een vertraging van de gezinsconsumptie en een bedrijven die vooral op hun voorraden teerden in plaats van extra te produceren en de krimp is in belangrijke mate verklaard. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud