Advertentie

Sterk groeicijfer doet Wall Street andere zorgen vergeten

Pinterest trok in april 2019 naar de New York Stock Exchange. ©AFP

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal in een recordtempo gegroeid. De coronazorgen verdwenen daardoor even naar de achtergrond. Goede bedrijfsresultaten gaven de beurzen in New York wat extra schwung.

Algemeen was verwacht dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal fors zou herstellen van de zware klap in het tweede kwartaal. Het bruto binnenlands product groeide met 33,1 procent op jaarbasis, een record. Op kwartaalbasis bedroeg de bbp-groei 7,4 procent tegenover een krimp met 9 procent in het tweede kwartaal.

De sterke prestatie ontlokte eigenlof bij president Donald Trump, maar ook beleggers waren best tevreden met het goede nieuws. De zorgen over het om zich heen grijpende coronavirus en de economische impact van steeds strengere beschermingsmaatregelen legden ze even terzijde.

De Dow Jones ging 0,5 procent hoger, de S&P500 deed beter met 1,2 procent winst. De Nasdaq Composite dikte zelfs 1,6 procent aan. Nabeurs kwamen Apple , Amazon , Alphabet en Facebook met resultaten. In de aanloop daar naartoe gingen de techreuzen mooi hoger.

Inspiratiebron

Het sociaal netwerk Pinterest , waarlangs tips over mode, binnenhuisinrichting en recepten worden verspreid, schoot 28,2 procent hoger dankzij sterke resultaten. In het derde kwartaal boekte het inspiratieplatform een omzetgroei van 58 procent naar 443 miljoen dollar. Onder de streep prijkt wel nog altijd 94 miljoen dollar verlies. Maar dat is een veel kleinere put dan de analisten hadden voorspeld.

Het aantal maandelijks actieve gebruikers groeide naar 442 miljoen, vooral dankzij de drift van thuisblijvers om hun woningen op te frissen. Iets waarvoor ze niet zelden Pinterest raadplegen als inspiratiebron.

Tapestry

De luxemodegroep Tapestry , het moederbedrijf van de merken Coach, Kate Spade en Stuart Weitzman, rapporteerde een hoger dan verwachte winst over het derde kwartaal. Tapestry profiteerde van de hernieuwde sterke vraag in China en van een meer dan verdubbelde onlineverkoop.

De omzet lag weliswaar 13,7 procent onder het cijfer van een jaar geleden, maar de 1,17 miljard dollar overtrof de analistenraming van 1,07 miljard euro. De nettowinst verelfvoudigde tot 231,7 miljoen dollar, mee dankzij belastingmeevallers. Zonder uitzonderlijke items kwam de nettowinst uit op 58 cent per aandeel, waar analisten slechts 23 cent hadden verwacht. Tapestry won 6,7 procent.

Ford

Ook Ford Motor verraste in positieve zin. De autobouwer eindigde het derde kwartaal met een nettowinst van 2,4 miljard dollar, het achtvoudige van een jaar eerder. De gezuiverde winst per aandeel van 65 cent was ook veel hoger dan verwacht (19 cent).

Ford spon garen bij de sterke vraag naar pick-ups en SUV’s in de VS. Voor het hele jaar voorspelt Ford nu een winst (vóór belastingen) in plaats van een verlies. Het aandeel snelde 2,3 procent vooruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud