Stimulushoop stuurt Wall Street hoger

PepsiCo maakt niet alleen zijn eigen colavariant, maar is ook een grote fabrikant van zoute snacks. Die zijn meer in trek nu veel mensen thuis werken en studeren. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen donderdag op en neer om positief te eindigen. De markten hoopten op extra stimulus, maar economische cijfers toonden aan dat het economisch herstel wat vertraagt. PepsiCo werd schamel beloond voor goede kwartaalcijfers.

Wall Street kreeg in de vroege handel een rist economische cijfers te verwerken en die wezen allemaal in dezelfde richting: het gaat nog goed met de Amerikaanse economie, maar het herstel is minder sterk geworden. Zo blijven de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op een hoog peil. Het persoonlijk inkomen van de doorsnee Amerikaan is vorige maand ook gedaald, een gevolg van het wegvallen van de extra overheidssteun. De industrie in de Verenigde Staten bleef in september mooi op toerental, maar iets minder dan verwacht.

De markten hoopten op extra stimulus, maar daarrond werden tegenstrijdige signalen uitgestuurd. De regering-Trump lanceerde een nieuw stimulusplan van meer dan 1.500 miljard dollar, waarover de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zich nu moeten buigen. Het plan omvat 20 miljard dollar extra hulp voor de zwaar getroffen luchtvaartsector.

De Dow Jones sloot 0,1 procent in de plus en de S&P500 won 0,5 procent. De Nasdaq Composite deed beter met 1,4 procent winst.

Chipaandelen waren gegeerd nadat STMicroelectronics gewag maakte van een sterke vraag naar autochips en microcontrollers, waardoor de Frans-Italiaanse producent zijn winstprognose zal overtreffen. Het Nederlands-Amerikaanse NXP Semiconductors , dat op Nasdaq noteert, ging 4,95 procent hoger en Advanced Micro Devices 3,5 procent.

De hoop op bijkomende overheidssteun gaf de luchtvaartaandelen een zetje. American Airlines steeg 2,4 procent en de vliegtuigbouwer Boeing (+1,5%) ging mee.

Zoute snacks

PepsiCo kon niet echt munt slaan uit goede kwartaalcijfers en een verhoogde winstverwachting: het aandeel eindigde 1,6 procent in de plus.

De producent van frisdranken en zoute snacks ziet zijn verkoopcijfers toenemen dankzij het coronavirus. Doordat mensen meer thuis werken en studeren, knabbelen ze meer Tostitos, Cheetos en Doritos. In de thuismarkt VS steeg de verkoop van die snacks in het derde kwartaal met 7 procent.

De totale netto-omzet van PepsiCo steeg met meer dan 5 procent naar 18,09 miljard dollar in het kwartaal dat eindigde op 5 september en overtrof de gemiddelde verwachting van 17,23 miljard dollar. Ook de gezuiverde winst per aandeel lag met 1,66 dollar per aandeel boven de verwachting.

Voor het hele jaar voorspelt PepsiCo nu een kernwinst van 5,50 dollar per aandeel. Analisten rekenden tot dusver op 5,35 dollar.

Bed Bath & Beyond

Een lekker warm bad nam Bed Bath & Beyond . De verkoper van huisinrichtingwaren schoot 25,1 procent hoger dankzij sterke verkoopcijfers.

In het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/21 steeg de vergelijkbare verkoop met 6 procent, terwijl analisten net een daling met 1,3 procent hadden verwacht. Een teken dat de turnaround die topman Mark Tritton doorvoert, effectief werkt. Bed Bath & Beyond bereikte zijn hoogste koers sinds juli 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud