Advertentie

Stormloop op Belgische staatsobligatie met 0,11% rente

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. ©BELGA

België leent 6 miljard euro op tien jaar tegen een lager dan verwachte rente van 0,11 procent.

De eerste uitgifte van Belgisch overheidspapier in 2020 is een groot succes. Beleggers wilden voor meer dan 27,5 miljard euro intekenen. Dat is een veelvoud van het bedrag dat de schatkist wilde ophalen.

28,5 miljard euro
Tienjarige staatsobligaties
Beleggers willen voor meer dan 28,5 miljard euro intekenen

Het Federaal Agentschap van de Schuld besliste later 6 miljard op te halen.

Goedkoper lenen

Dankzij de grote vraag kan de Belgische staat goedkoper lenen dan verwacht. De schatkist betaalt 7 basispunten minder dan de swaprente, een soort interbankenrente. Ze biedt beleggers een brutorendement van 0,11 procent. De staat heeft nog nooit voor een periode van tien jaar een zo groot bedrag kunnen lenen tegen die voorwaarden.

De coupon bedraagt 0,1 procent, maar de obligaties zijn verkocht tegen 99,865 procent van de nominale waarde. Dat wil zeggen dat beleggers 998,65 euro betalen en op de vervaldag over tien jaar 1.000 euro ontvangen. Daardoor is het rendement iets hoger dan de coupon.

Er zijn verscheidene redenen waarom de vraag van grote beleggers naar Belgisch staatspapier zeer groot was. 'Hefboomfondsen plaatsen grote orders omdat ze weten dat ze maar een bepaald percentage van het gevraagde bedrag krijgen', zegt Jean Deboutte, directeur van het schuldagentschap. Die fondsen zijn kortetermijnbeleggers die hopen snel hun obligaties met winst te verkopen.

Europese Centrale Bank

Deboutte voegt eraan toe dat ook de recente obligatie-uitgiften van andere Europese landen een groot succes waren. 'De Europese Centrale Bank zegt dat de rente nog een hele tijd laag zal blijven.' Italië ontving bij de obligatieveiling van woensdag voor 47 miljard euro orders van beleggers. Spanje kreeg dinsdag bestellingen voor een bedrag van liefst 52 miljard.

Deboutte merkt op dat de landen van de eurozone in 2020 minder obligaties zullen uitgeven dan in 2019. 'Veel landen hebben de begroting onder controle en hebben de looptijd van hun schuld verlengd.' Het vooruitzicht van minder aanbod stimuleert de vraag, omdat sommige beleggers zeker willen zijn dat ze dit jaar voldoende papier in handen krijgen.

Ten slotte blijven verzekeraars en pensioenfondsen langlopende obligaties kopen. Zij beleggen hun middelen op lange termijn omdat ook hun verplichtingen een lange looptijd hebben.

Geen staatsbons

De schatkist lanceert elk jaar in januari een obligatielening met een looptijd van tien jaar. Dat papier wordt dan de nieuwe referentie van de Belgische obligatiemarkt. De federale overheid is van plan in 2020 bijna 31,5 miljard euro te ontlenen. Ze wil dat bedrag bij grote beleggers ophalen, vooral met obligaties op lange termijn.

De schatkist is niet van plan dit jaar staatsbons uit te geven. De lage rente heeft de interesse van particuliere beleggers sterk doen dalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud