Stormloop op eerste groene staatsobligatie

©Photo News

De uitgifte van de eerste Belgische groene staatsobligatie heeft 4,5 miljard euro opgebracht.

'Dit is een zeer succesvolle deal', zegt Jean Deboutte, de directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, over de uitgifte van de eerste Belgische groene staatsobligatie. 'Wij wilden 3 tot 4,5 miljard euro ophalen, maar investeerders tekenden in voor meer dan 12 miljard euro. Het orderboek van ruim 12 miljard is een van de grootste ooit.'

Groene staatsobligaties zijn obligaties die de overgang naar een duurzame economie financieren. Zowat 80 procent van de opbrengst van de groene staatsobligatie gaat naar de NMBS en Infrabel.

De eerste Belgische groene staatsobligatie met vervaldag 22 april 2033 heeft een coupon van 1,25 procent. Aangezien de obligaties werden geplaatst tegen 99,466 procent van de nominale waarde bedraagt het brutorendement voor beleggers 1,29 procent.

Het is niet meteen duidelijk of de rente van de groene staatsobligatie lager is dan die voor een klassieke staatsobligatie. 'We moeten de resultaten nog grondig bestuderen', zegt Deboutte. Het kabinet van minister van Financiƫn Johan Van Overtveldt (N-VA) zei bij de aankondiging van de uitgifte, eind vorig jaar, dat het een rente verwachtte die gelijk of iets lager is dan voor een gewone staatsobligatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud