Strenge Fed ontlokt nieuwe verkoopgolf

©EPA

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent, de Federal Reserve niet. Het resultaat is een nieuwe verkoopgolf.

Op de laatste grote beleggersafspraak van 2018 sloeg de Federal Reserve, die eerder dit jaar beleggers de gordijnen injoeg met zijn gestage renteverhogingen, een iets mildere toon aan. In 2019 plannen de Amerikaanse centraal bankiers maar twee in plaats van drie renteverhogingen. 

-18%
Minus 18 in beursjaar 18
De Brusselse Bel20 is dit jaar al bijna een vijfde goedkoper geworden.

En Wall Street? Dat reageerde woensdag evengoed balorig. Over Wall Street rolde een verse verkoopgolf, die de Dow Jones   naar het laagste peil van het jaar bracht. De krant Financial Times rekende uit dat het van 1994 geleden is dat een Fed-beslising Wall Street zo in het verkeerde keelgat is geschoten.

De verkoopgolf zet zich deze ochtend door in Azië en in Europa. De Brusselse beurs diepte in de namiddag de eerdere verliezen uit tot meer dan 2 procent.. De index noteert 18 procent onder het peil waarmee 2018 afgetrapt werd en dat is ook het laagste peil sinds de zomer van 2016.

De reden? Beleggers hadden op een nóg mildere Fed gehoopt. Wall Street vreest in de slechtste van alle werelden te belanden: een economie die vertraagt en een centrale bank die de rente blijft verhogen. Ook donderdagnamiddag opende Wall Street opnieuw lager.

Greg Ip, econoom bij The Wall Street Journal en een van de meest doorgewinterde Fed-watchers, merkt op dat voorzitter Jerome Powell erop gokt dat de beleggers fout zitten en de sterke economische data juist, en dat er geen forse bijsturing van het beleid nodig is.

Beurzen in berenmarkt

Veel beurzen zitten na de opeenvolgende verkoopgolven in een berenmarkt, een stevige koersval waarmee beleggers voor 2019 een recessie in de koersen verrekenen. De economische data, daarentegen, geven tot nu toe aan dat de Amerikaanse economie ook in het negende jaar expansie stevig blijft groeien, met onder meer een arbeidsmarkt die in 50 jaar niet meer zo krap was. 

De Fed-boodschap in november: 'verdere renteverhogingen zijn nodig'

Exact drie jaar geleden omschreef de Fed de eerste renteverhoging in negen jaar als een 'motie van vertrouwen' in de Amerikaanse economie. Met de negende renteverhoging in drie jaar blijft de Fed dat vertrouwen koesteren, terwijl beleggers een motie van wantrouwen indienen. 

De Fed-boodschap in december: 'Enkele verdere renteverhogingen zijn nodig'

ING-econoom James Knightley stipt aan dat de Fed eigenlijk maar één woordje echt bijstuurde bij de toelichting van het rentebeleid. Voorzitter Jerome Powell laat nu weten dat er 'enkele bijkomende renteverhogingen' nodig zijn.

Dat is een subtiele bijsturing vergeleken met de vorige toelichting. Toen luidde het dat 'bijkomende renteverhogingen' nodig zouden zijn. Afgaand op de beurskoersen donderdag moge het duidelijk zijn: beleggers hadden meer dan één woordje bijsturing van Powell verwacht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud