Tegenslag Trump tilt euro boven 1,15 dollar

Donald Trump. ©AFP

De markt vreest dat na het falen van de hervorming van Obamacare ook de andere, economische plannen van de Amerikaanse president Donald Trump niet uit de startblokken zullen geraken.

Trump werd dinsdag met een nieuwe tegenslag geconfronteerd. Twee Republikeinse senatoren hebben laten weten dat ze niet van plan zijn de nieuwe ziektewet van Trump  goed te keuren.

Dat betekent dat de president in de Senaat geen meerderheid heeft voor de opvolger van Obamacare. Er is speculatie dat Trump zijn ontwerp van nieuwe ziektewet zal terugtrekken.

De kritische houding van de Senaat doet ook vragen rijzen over de haalbaarheid van de economische plannen van Trump. De president wil de belastingen fors verlagen en meer investeren in infrastructuur om de groei en werkgelegenheid op te krikken.

Impasse

De dollar reageert negatief op de politieke impasse in Washington. De euro profiteert daarvan en stijgt voor het eerst sinds mei 2016 boven 1,15 dollar.

Het groene biljet staat al een tijdje onder druk. De lager dan verwachte inflatie in de VS heeft de waarschijnlijkheid van een extra Amerikaanse renteverhoging doen dalen. En Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft de speculatie over een afbouw van de stimulus in de eurozone doen toenemen.

KBC ziet de klim van de euro niet duren. De bank ziet de dollar herstellen, waardoor de euro zal terugvallen naar 1,10 dollar tegen eind dit jaar, zegt econoom Tom Simonts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud