Advertentie
Advertentie

Tegenvallend jobrapport in VS weegt op beurzen

Starbucks is op zoek naar personeel. ©AFP

De Amerikaanse economie heeft in augustus veel minder banen gecreëerd dan verwacht. De aandelenmarkten reageerden negatief.

Het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt is sterk vertraagd, blijkt uit het maandelijkse jobrapport van het ministerie van Arbeid. In augustus kwamen er maar 235.000 banen bij, tegenover 1,1 miljoen in juli. Dat is het laagste aantal in zeven maanden. Economen hadden 733.000 extra jobs voorspeld.

De vertraging van de jobcreatie is vooral toe te schrijven aan de opmars van de deltavariant van het coronavirus. Daardoor zijn Amerikanen minder geneigd om buitenshuis geld uit te geven en zijn sommige sectoren wat voorzichtiger met aanwervingen. Het aantal banen daalde met 42.000 bij restaurants en cafés en met 29.000 in de kleinhandel. Bij de dienstenverstrekkers aan bedrijven en in de industrie blijft de werkgelegenheid duidelijk stijgen.

Er zijn nog altijd 5,3 miljoen banen minder dan net voor de start van de pandemie. De werkloosheidsgraad daalde zoals verwacht met 0,2 procentpunt naar 5,2 procent, maar blijft bijna 2 procentpunten hoger dan begin vorig jaar.

Vacatures

We mogen niet te somber zijn over de arbeidsmarkt.
James Knightley
Econoom ING

'We mogen niet te somber zijn over de arbeidsmarkt', waarschuwt ING-econoom James Knightley. 'Bedrijven willen aanwerven. Het aantal vacatures steeg in juni naar een recordhoogte van 10,1 miljoen. Ondernemingen bieden hogere lonen om personeel aan te trekken. En het gemiddeld uurloon steeg in augustus met 4,3 procent jaar op jaar in plaats van de verwachte 3,9 procent.'

Er zijn verscheidene redenen waarom bedrijven er niet in slagen de vele vacatures in te vullen. Sommige Amerikanen zijn tijdens de pandemie vervroegd met pensioen gegaan. Anderen vrezen besmetting door het virus of moeten kinderen opvangen omdat nog niet alle scholen weer open zijn.

Centrale bank

De zwakke groei van de werkgelegenheid kan tot gevolg hebben dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de geplande afbouw van de stimulus uitstelt. Fed-voorzitter Jerome Powell zei vorige week dat de centrale bank wellicht nog dit jaar begint met de vermindering van de obligatieaankopen.

De obligatiemarkten hadden meer aandacht voor de snellere stijging van de lonen.

De beurzen reageerden negatief op het jobrapport. Op Wall Street opende de S&P500-index lager. De Europese aandelenmarkten, die al lager noteerden, brokkelden na de publicatie van de cijfers verder af. De Bel20 sloot 0,8 procent lager.

De obligatiemarkten hadden meer aandacht voor de sneller dan verwachte stijging van de lonen dan voor de zwakke jobcreatie en daarom steeg de langetermijnrente in de VS en in Europa. De Belgische tienjaarsrente steeg van -0,06 naar -0,04 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud