netto

Tegoeden op spaarboekjes dalen onverwacht

©ANP XTRA

Een mogelijke verklaring is dat sommige banken gereglementeerde rekeningen van niet-particuliere klanten hebben omgezet in niet-gereglementeerde rekeningen.

De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in april met 2,2 miljard euro gedaald naar 296,6 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Er werd een stijging van de spaartegoeden verwacht. Het was in april immers moeilijk om veel geld uit te geven, omdat niet-essentiële winkels alleen op afspraak toegankelijk waren en kappers en andere niet-medische contactberoepen hun deuren moesten sluiten.

Een andere cijferreeks van de Nationale Bank toont aan dat de spaartegoeden van particulieren in april met 396 miljoen zijn gestegen naar 291,6 miljard. Die stijging werd dus ruimschoots gecompenseerd door de grotere daling van de spaartegoeden van andere klanten.

Een mogelijke verklaring is dat sommige banken gereglementeerde spaarrekeningen van bedrijven of andere rechtspersonen hebben omgezet in niet-gereglementeerde rekeningen. Die trend is al jaren bezig. Banken beperken de toegang tot spaarboekjes steeds meer tot particulieren. Ze doen dat om aan andere klanten niet meer de wettelijke minimumrente van 0,11 procent te moeten betalen.

Belfius en Argenta zeggen dat ze in april geen gereglementeerde spaarrekeningen van rechtspersonen hebben omgezet in niet-gereglementeerde rekeningen. Acht andere banken en de Nationale Bank waren niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud