Telenet herfinanciert vlot 3 miljard schulden

Telenet-CEO John Porter ©Photo News

De telecom- en mediagroep spaart jaarlijks een kleine 9 miljoen rente uit.

Een opvallende mededeling van Telenet  : de telecom- en mediagroep herfinanciert voor 3,3 miljard euro schulden. Met de nieuwe kredieten, 2,3 miljard op 8,25 jaar en 1,1 miljard op 9,25 jaar, gaat Telenet oude schulden aflossen. Per saldo neemt de schuldenberg - 5,86 miljard euro per 30 september - dus niet toe.

©Mediafin

Met de herfinanciering verlaagt Telenet wél de rente op de 'ververste' schulden met 25 basispunten. Een snelle berekening leert dat dat al snel 8,5 miljoen euro besparing per jaar is.

Merk op dat Telenet met slim schuldenbeheer al eerder dankbaar inspeelde op het soepelegeldbeleid van de Europese Centrale Bank: de eerste schuldaflossing is pas in 2026 en het voorbije decennium daalde de gemiddelde rentelast van 5,4 naar 3,6 procent (zie grafiek). Op jaarbasis betekent dit een besparing, afgezet tegen een schuldenberg van bijna 6 miljard, van bijna 100 miljoen euro. 

GRAZIE MARIO, MERCI CHRISTINE

Telenet is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruikmaakt van het volgehouden lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de jongste jaren onder meer de miljardenovername van SABMiller door AB InBev, het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL en de megadeal van rusthuizenuitbater Aedifica in het Verenigd Koninkrijk. 

En wie niet onmiddellijk grote plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Zoals Telenet nu dus. 

In België profiteerden zo onder meer LeasinvestAtenorKinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren voorheen Telenet (hierhiernog eens hier en opnieuw hier), Elia, Bekaert (en opnieuw Bekaert), Immobel (en recent opnieuw) en Eandis van het soepele beleid in Frankfurt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud