Tesla spurt naar 'gedopeerde' beurskoers

Tesla-CEO Elon Musk ©AFP

Tesla spurt naar een record van 420 dollar. Tot jolijt van oprichter Elon Musk. Hij plukte vorig jaar dat cijfer uit de lucht als ‘uitkoopprijs’, omwille van de link met de cannabiscultuur.

Tesla, de pionier in elektrische auto’s, klom gisteren naar een recordpeil boven 420 dollar. Op zich al een prestatie: Tesla trok begin dit decennium tegen ... 17 dollar naar de beurs en de kleurrijke oprichter en CEO Elon Musk zette sindsdien keer op keer criticasters een neus. 

Maar de humor van het cijfer 420 ontging Musk niet. ‘’Whoa, het aandeel is flink high’, tweette de CEO. In een andere tweet, op 7 augustus 2018, had Musk voor flink wat beroering gezorgd met de melding te overwegen Tesla tegen 420 dollar van de beurs te halen én dat de financiering voor zo’n operatie al rond was.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC zag de humor van de tweet niet in en kloeg Musk aan voor poging tot koersmanipulatie. Die dag schoot het aandeel Tesla 11 procent hoger naar 380 dollar. In de minnelijke schikking die Musk op 29 september 2018 met de SEC trof, ging hij er mee akkoord om 20 miljoen dollar boete te betalen, af te treden als voorzitter en zijn mededelingen onder curatele van de waakhond te plaatsen.

In de documenten van de schikking staat een woordje uitleg bij de beruchte tweet. Volgens puntje 24 paste Musk een ‘standaardpremie’ van 20 procent op de beurskoers toe, om tot een uitkoopprijs te komen. Eigenlijk kwam het rekensommetje op 419 dollar uit. Maar Musk rondde de koers af tot 420 dollar omdat hij recent ‘het belang van dat cijfer in de cannabiscultuur vernomen had’.

En dus dacht Musk - die tijdens interviews al eens een joint durft opsteken - dat ‘zijn vriendin dat wel grappig zou vinden, al is dat toegegeven geen geweldig reden om een koers te bepalen’.

Veel Amerikanen zien 20 april (4/20 in de Amerikaanse schrijfwijze) als een soort feestdag van de tegencultuur, waarbij op veel plaatsen cannabis wordt gebruikt. Dit volgens de overlevering omdat Californische scholieren in de jaren ‘70 na school, om 16u20, collectief een joint rookten.

Het aandeel Tesla zet sinds 23 oktober de turbo op. Toen rapporteerde de pionier in elektrische auto’s onverwacht een nettowinst en positieve vrije cashflow over het derde kwartaal. Sindsdien won het aandeel 65 procent. Musk liet toen weten dat de nieuwe gigafabriek in het Chinese Sjanghai in tien maanden gebouwd is en klaar voor de start van productie en dat tegen een prijskaartje dat 65 procent goedkoper is dan de fabriek in Californië.

Binnenkort moeten in China de eerste middenklassers Model 3 van de band rollen. Tesla kondigde intussen ook aan dat de Europese fabriek in de buurt van Berlijn komt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud