Tieners leiden Amerikaans herstel op arbeidsmarkt

©AFP

Hoewel de laatste twee Amerikaanse jobrapporten wat tegenvielen, lijkt er reden voor sterk optimisme over de Amerikaanse arbeidsmarkt: tieners.

De Amerikaanse economie is rap aan het heropenen nu de vaccinatiegraad stevig oploopt en het aantal besmettingen blijft dalen. Maar toch hadden economen op een steviger herstel gehoopt op de arbeidsmarkt, want bij de laatste twee jobrapporten (april en mei) was het aantal gecreëerde banen lager dan verwacht.

Sinds 1965 zijn de lonen van niet-leidinggevenden in reële termen met 15,5 procent gestegen

Toch is er duidelijk reden voor optimisme over de arbeidsmarkt in de VS. Dat blijkt uit bijvoorbeeld uit het feit dat Amerikanen massaal hun ontslag pakken (zie video). Maar dat zien we ook aan de boomende werkgelegenheid onder tieners in de VS. In mei zakte de werkloosheidsgraad onder tieners onder die van de werknemers tussen 20 en 24 jaar. Dat is opvallend aangezien het percentage voor tieners normaal 5 procent hoger ligt. Dat kan betekenen dat zelfs werknemers die maar iets ouder zijn nog altijd de boot afhouden voor banen die tieners wel willen invullen. Een ander interessant cijfer is dat het percentage werkende tieners in mei het hoogste punt in 13 jaar bereikte.

Hogere eisen

Het lijkt een trend in de VS dat werknemers hogere eisen stellen aan banen. Dat kan te maken hebben met de sommen geld die de regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft gestuurd naar gezinnen. Daarnaast krijgen Amerikanen nu ook een hogere kinderbijslag per kind, waardoor er meer geld vloeit naar armere gezinnen. Mogelijk voelen deze werknemers zich daardoor zekerder om hogere eisen te stellen en hun ontslag te pakken wanneer de arbeidsvoorwaarden niet afdoende zijn.

Dat zet druk op de lonen in de VS, die de laatste decennia uitzonderlijk zijn achtergebleven op de economische groei. Sinds 1965 zijn de lonen van niet-leidinggevenden in reële termen met 15,5 procent gestegen, terwijl het reële inkomen per inwoner van de VS in dezelfde periode meer dan verdubbeld is (zie onderstaande grafiek).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud