Tienjaarsrente op laagste peil sinds 2016

De extreem lage langetermijnrente leidt mogelijk tot een zoveelste daling van de hypotheekrente. ©Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

De bezorgdheid over de handelsoorlog tussen de VS en China heeft de Belgische tienjaarsrente doen dalen naar 0,38 procent. Dat kan leiden tot goedkopere woonkredieten.

De langetermijnrente in verscheidene landen van de eurozone is donderdag gedaald naar uitzonderlijk lage niveaus. Het rendement van tienjarige Belgische staatsobligaties zakte onder de bodem van eind maart en viel even terug naar 0,38 procent, het laagste peil sinds november 2016. Later veerde de rente licht op tot 0,40 procent.

©Mediafin

'De belangrijkste oorzaak van de rentedaling is de aanhoudende onzekerheid over de handelsrelaties tussen de VS en China', zegt Sylvain De Bus, obligatiespecialist van de vermogensbeheerder Candriam. De Amerikaanse president Donald Trump besliste vorige week de importtaksen op Chinese producten te verhogen. China reageerde snel en verhoogde de tarieven op Amerikaanse producten.

Risicoaversie

Die onzekerheid leidt volgens De Bus tot risicoaversie en ondersteunt de staatsobligaties van Duitsland en de andere kernlanden van de eurozone. Een stijging van de obligatiekoersen gaat gepaard met een daling van de langetermijnrente. De Duitse tienjaarsrente schommelt rond -0,10 procent.

De belangrijkste oorzaak van de rentedaling is de aanhoudende onzekerheid over de handelsrelaties tussen de VS en China.
Sylvain De Bus
Vermogensbeheerder Candriam

Ook Sam Vereecke, obligatiespecialist van Degroof Petercam, verwijst naar de Amerikaanse president. 'Het beleid van Trump bemoeilijkt de handel. Dat heeft een negatief effect op de groei van de wereldeconomie. De obligatiemarkten hebben lagere groeivooruitzichten ingeprijsd.'

Behalve de handelsoorlog weegt ook de onzekerheid over het Italiaanse begrotingsbeleid op de rente, voegt De Bus eraan toe. Hij verwijst naar vicepremier Matteo Salvini, die ermee dreigt de Europese begrotingsnormen te overtreden. De vrees voor een nieuw conflict tussen Rome en de Europese Commissie jaagt beleggers naar staatsobligaties van veilige landen, zoals Duitsland en België.

Hypothecaire rente

De rente op staatsobligaties heeft een belangrijke invloed op de hypothecaire rente. De recente daling van de rente kan woonkredieten nog goedkoper maken. De rente op sommige hypothecaire kredieten zakte de voorbije weken al naar een historisch dieptepunt.

De groeivooruitzichten zijn zwak en zullen de rente onder druk houden. De langetermijnrente blijft wellicht ongeveer stabiel.
Sam Vereecke
Obligatiespecialist Degroof Petercam

Vereecke verwacht dat de langetermijnrente nog een tijdje heel laag blijft. 'De groeivooruitzichten zijn zwak en zullen de rente onder druk houden. De langetermijnrente blijft wellicht ongeveer stabiel.'

De Bus sluit zich daar bij aan. 'De huidige omgeving kan nog een tijdje aanhouden. Op korte termijn hangt alles af van de handelsgesprekken tussen de VS en China en van de uitslag van de Europese verkiezingen. Als het rechtse blok in Italië goed scoort, zal het misschien de nationale parlementsverkiezingen vervroegen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect