'Tijd om winst te nemen'

©AFP

De Brusselse beurs is dit jaar al 10 procent gestegen. Alsof beleggers zich niets aantrekken van het aanhoudend spierballengerol tussen Europa en Griekenland en de onzekere situatie in Oekraïne. 'Tijd om wat winst te nemen', vindt beursstrateeg Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis)

Vanmorgen opende de Bel20 nog met licht verlies, maar die scheve situatie werd in de loop van de ochtend snel recht gezet. Zelfs na het 'nein' van de Duitsers op het Griekse voorstel om de Europese noodsteun te verlengen, was er geen houden aan, en ging de Brusselse sterindex door de grens van de 3.600 punten.

De Bel20 finishte 0,8 procent hoger op 3.624 punten, of ruim 10 procent hoger dan begin dit jaar. Koploper is Delhaize, met 30 procent winst (zie inzetje). 

  1. Delhaize +30%
  2. Belgacom +16%
  3. AB InBev +15%
  4. Bpost +15%
  5. KBC +15%

'De aanhoudende perikelen rond Griekenland en problemen in Oekraïne zouden de aandelenmarkten nochtans onder druk moeten zetten', meent Gijsels, 'maar blijkbaar worden die negatieve elementen verdrongen door een aantal positieve punten.'

Allereerst gaat het natuurlijk om de beslissing van ECB-voorzitter Mario Draghi om vanaf volgende maand 60 miljard euro per maand aan staatspapier op te kopen, om de economie in de eurozone een duwtje in de rug te geven. Daarnaast zijn de zwakke euro en de lage olieprijzen goed nieuws voor de (Europese) bedrijven. 'Bovendien vallen de resultaten van ondernemingen mee én zijn ook de jongste economische cijfers ok', aldus Gijsels.

'Desalniettemin zijn de markten erg overgekocht. Misschien is het tijd om op korte termijn wat geld van de tafel te halen en winst te nemen. Zeker nu de beurzen op nog geen twee maanden tijd 10 procent gestegen zijn. Op lange termijn blijft het plaatje evenwel intact', benadrukt Gijsels. 'Maar het zou niet ongezond zijn om een kleine correctie te hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud