Toezichthouder haalt verzekeraars onderuit

Ageas-CEO Bart De Smet ©BELGA

Beleggers vrezen voor de dividenden van Ageas & co, nu in het spoor van de banken de eigen toezichthouder aanbeveelt de cash op zak te houden.

In een vrij rustige Europese beurshandel valt vrijdag de uitschuiver van de verzekeraars op. Kort na de opening waren de vijf grootste dalers in de pan-Europese aandelenkorf DJ Stoxx600 verzekeringsaandelen: Ageas  in Brussel, NN Group  (Nationale Nederlanden), Aegon  en ASR  in Amsterdam en CNP Assurances  in Parijs. 

De reden is niet ver te zoeken: EIOPA, de Europese toezichthouder van de sector, 'verzoekt' verzekeraars tijdelijk alle dividenduitkeringen te stoppen en ook niet langer eigen aandelen in te kopen. Eerder schortten na een gelijkaardig verzoek van de toezichthouder ook zo goed als alle Europese banken hun dividenden op. 

EIOPA stelt dat het verstandiger is de cash op zak te houden, 'gelet op de huidige onzekerheid over de diepte, de omvang en de duur van de impact van de coronacrisis op de financiële markten en de economie'. De opschorting kan later wel herzien worden, als er meer duidelijkheid is. 

Streep door de rekening

De mededeling is een streep door de rekening van beleggers, die in een klimaat waar dividenden bij bosjes sneuvelen in verzekeraars een relatief zekere bron van rendement zagen. Vorige maand had bij Ageas-CEO Bart De Smet nog een stijging van het dividend met 20 procent aangekondigd, tot 2,65 euro per aandeel. Bij de slotkoers van donderdagavond (37,39 euro) vertaalde zich dat in een rendement van bruto 7 procent. 

Voorlopig heeft Ageas nog niet besloten om gevolg te geven aan de oproep van de Europese verzekeringswaakhond dat verzekeraars hun dividenden beter op zak houden zolang de coronacrisis aanhoudt. In navolg van de Europese Centrale Bank had EIOPA, de toezichthouders van de Europese verzekeraars, daarop aangestuurd. Dat kan zware gevolgen hebben voor de aandeelhouders van Ageas, dat eerder nog had beloofd de helft van zijn nettowinst over 2019 - bijna 490 miljoen euro - uit te keren als dividend. Tegelijk heeft de groep ook een aandeleninkoopprogramma lopen. 

'Voorlopig wachten we af,' reageert een woordvoerder. 'De beslissing of verzekeraars al dan niet een dividend zullen mogen uitkeren, ligt namelijk bij de nationale toezichthouders.' Voorlopig heeft de Nationale Bank nog niet over de kwestie gecommuniceerd. 

Ethias

Ook andere Belgische verzekeraars hebben voorlopig nog geen standpunt ingenomen. Bij Ethias, waarvan werd verwacht dat het zijn aandeelhouders -de overheden - voor het eerst sinds de crisis weer een dividend kon uitkeren, viel vrijdag te horen dat de raad van bestuur daar pas eind april een formele beslissing over zou nemen. Die zou dan nog eens bevestigd moeten worden door de algemene vergadering op 20 mei. Maar gezien de aandeelhoudersstructuur van Ethias - de groep wordt gecontroleerd door de Vlaamse, federale, Waalse overheid en door EthiasCo, een vehikel waarin honderden steden en gemeenten vertegenwoordigd zijn - lijkt het weinig waarschijnlijk dat de verzekeraars iets zal uitkeren. Verwacht werd dat Ethias een dividend van  100 milljoen euro zou uitkeren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud