Topdag voor Nasdaq

©AFP

Het Amerikaanse banenrapport viel wat tegen, maar dat bleek ideaal voor beleggers in tech.

De Dow Jones sloot vrijdag een halve procent hoger af, de Nasdaq klom 1,5 procent. De Nasdaq kreeg een stimulans van een tegenvallend jobrapport. Dat leidt tot minder druk op de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de monetaire stimulus te beginnen afbouwen. Dat liet zich ook in de Amerikaanse tienjaarsrente zien die 5 basispunten zakte. Bij de technologieaandelen is de impact van de rente in hun waardering het grootst.

Jobrapport

In Amerika is het aantal banen in de maand mei met 559.000 gestegen. Economen gingen uit van een toename van het aantal banen met 675.000. Het cijfer van de maand ervoor is wel bijgesteld van 266.000 naar 278.000 banen. In de vrijetijds- en reissector steeg het aantal banen met 292.000, een opmerkelijke stijging. Bijna twee derde van die toename was de te danken aan de horecasector. Doordat de vaccinatiegraad in de VS stevig is opgelopen en het aantal besmettingen afneemt, hebben veel staten de strengere coronamaatregelen - zoals beperkingen voor de horeca - verder afgebouwd. Toch is de werkgelegenheid in de vrijetijds- en reissector nog altijd 15 procent lager dan in februari 2020, net voor het losbarsten van de coronacrisis.

Verder was er ook een duidelijke toename te zien van het aantal onderwijsbanen. 'Dat reflecteert de aanhoudende terugkeer van fysiek onderwijs en andere school-gerelateerde activiteiten in delen van het land', zegt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Daarnaast nam het aantal banen in de transportsector toe. Die herstelt nu de Amerikaanse economie weer heropent.

Ackman

Pershing Square Tontine Holdings , het investeringsvehikel van de Amerikaanse zakenman William Ackman is in gesprek met Vivendi om een belang van 10 procent in Universal Music Group (UMG) te kopen voor ongeveer 4 miljard dollar (3,3 miljard euro), zo bevestigde het Franse concern vrijdag. Het is de grootste deal ooit door een spac (of blancochequebedrijf). Pershing Square Tontine Holdings tuimelde meer dan 10 procent. Blijkbaar hebben de spac-beleggers geen trek in muziek of vinden ze het prijskaartje overdreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud