Toplui ECB geven inkijk in beleggingsportefeuille

Pierre Wunsch, de Belgische bestuurder van de Europese Centrale Bank. ©BELGA

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft alleen bankdeposito's van minstens 100.000 euro, terwijl de Belgische ECB-bestuurder Pierre Wunsch de langste lijst van financiële beleggingen heeft.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft informatie gepubliceerd over de financiële belangen van haar 25 bestuurders en de 27 leden van de toezichtsraad die waakt over de gezondheid van 119 grote Europese banken. De publicatie van die documenten is verplicht na een recente aanpassing van de gedragscode, die als doel heeft belangenconflicten te voorkomen.

De toplui moeten meedelen of ze een deposito van meer dan 100.000 euro bezitten bij een bank die valt onder het toezicht van de ECB. Ze moeten ook informatie meedelen over financiële belangen in beursgenoteerde ondernemingen en niet-beursgenoteerde ondernemingen, maar moeten geen bedragen vermelden.

Het komt erop neer dat de toplui informatie moeten meedelen over aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Maar er bestaat geen meldingsplicht voor levensverzekeringen of vastgoed, omdat die volgens de ECB geen risico van een belangenconflict inhouden.

De helft van de 25 bestuurders van de ECB en 11 van de 27 leden van de toezichtsraad hebben een deposito van meer dan 100.000 euro bij een bank die valt onder het toezicht van de ECB. Voor particulieren is zo'n groot deposito bij een bank niet aan te raden, omdat deposito's slechts tot 100.000 euro per bank zijn beschermd. Toplui van de ECB hebben een beter zicht op de financiële gezondheid van de verschillende banken.

Het valt op dat sommige toplui van de ECB alleen bankdeposito's vermelden. We overlopen hierna de aangiften van de Belgische en enkele andere bekende toplui van de ECB.

Mario Draghi

De voorzitter van de ECB heeft een deposito van meer dan 100.000 euro bij een bank die valt onder het toezicht van de ECB. Hij heeft geen andere financiële belangen. Uit het jaarverslag van de ECB blijkt dat Draghi in 2018 een basisloon had van 401.400 euro.

Peter Praet

Ook de Belgische hoofdeconoom van de ECB heeft een deposito van meer dan 100.000 euro bij een bank onder toezicht van de ECB. Voorts bezit hij aandelen van de Nationale Bank. Praet moest 25 aandelen van de Nationale Bank kopen toen hij in 2000 directeur werd van de Belgische centrale bank. Als hij die nog allemaal heeft, zijn die ruim 62.000 euro waard. Praet heeft geen andere financiële belangen. Hij had vorig jaar een basisloon van 286.704 euro.

Pierre Wunsch

Als nieuwe gouverneur van de Nationale Bank werd Wunsch op 2 januari ook de Belgische bestuurder van de ECB. Hij heeft volgens het persbureau Bloomberg de langste lijst van financiële belangen. Wunsch bezit 13 beleggingsfondsen: vier van Templeton, twee van Fidelity, twee van JPMorgan, één van Invesco, één van Schroders, één van BGF, één van Amundi en het bekende fonds Carmignac Patrimoine.

De namen van de fondsen suggereren dat Wunsch een dynamische belegger is. De meeste fondsen zijn aandelenfondsen en verscheidene investeren in kleine ondernemingen en/of in Azië. Voorts participeert hij in het beleggingsplan Easy Fund Plan van BNP, dat verscheidene fondsen omvat. Wunsch bezit ook aandelen van de Brusselse start-ups Sunoptimo (groene energie) en CV-Trust (beveiliging van documenten). 

Hij heeft geen aandelen van de Nationale Bank omdat de verplichte aankoop voor directieleden is afgeschaft kort voor hij in 2011 directeur werd. Wunsch heeft ook een deposito van meer dan 100.000 euro bij een bank onder toezicht van de ECB. De gouverneur van de Nationale Bank had in 2018 een brutowedde van 497.318 euro

Tom Dechaene

De directeur van de Nationale Bank is de Belgische vertegenwoordiger in de toezichtsraad van de ECB die waakt over de gezondheid van de grote banken. Dechaene bezit aandelen van de beursgenoteerde Belgische bedrijven IBA en Picanol en van het Amerikaanse biotechbedrijf Agenus. Hij heeft ook aandelen van de niet-beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven Surfcast en Crushroom en de Cypriotische onderneming Bourn Hall International.

Voorts ontving Dechaene een vergoeding van 3.205 euro als gastprofessor aan de Franstalige universiteit UCL. Zijn brutowedde bij de Nationale Bank bedraagt 342.978 euro.

Jens Weidmann

De voorzitter van de Bundesbank en Duitse bestuurder van de ECB heeft twee ETF's. Zijn trackers of beursgenoteerde fondsen schaduwen de Duitse DAX-index en de MSCI World-index.

Klaas Knot

De president van de Nederlandsche Bank en Nederlandse bestuurder van de ECB heeft deelbewijzen van AA Profielfonds 5. Dat beleggingsfonds van ABN AMRO investeert zowat 75 procent van zijn activa in aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect