Topvrouw SEC houdt het voor bekeken

Mary Schapiro.

Mary Schapiro, de voorzitster van de Securities and Exchange Commission, verlaat op 14 december haar baan aan de top van de Amerikaanse beurswaakhond. Commissielid Elisse B. Walter zal Schapiro opvolgen als voorzitster.

Het ontslag van Schapiro (57) is het eerste van een topfiguur uit het team van financiële regulatoren van Barack Obama's nieuwe regering. 

Voor wie haar wat kent, is het geen verrassing dat Schapiro er de brui aan geeft. Ze staat al vier moeilijke jaren aan het hoofd van de beurstoezichthouder, en liet al meer dan een jaar aan naaste medewerkers verstaan dat ze uitgeput is en na de presidentsverkiezingen hoopte te kunnen stoppen.

De SEC staat voor de zware opgave meer taken te integreren die de toezichthouder onder meer zijn toegekend door de Dodd-Frank Act uit 2010.

Vertrouwen

Schapiro werd door Obama in 2008 naar de leiding van de SEC gepromoveerd, en nam haar functie begin 2009 op, nadat de financiële sector in een diepe crisis was verzeild en het vertrouwen in de regulatoren zwaar geschonden was. Onder meer ontoereikend toezicht op de bank Lehman Brothers, die vervolgens over de kop ging, werd de SEC aangewreven. Schapiro wordt gezien als politiek onafhankelijk, en verving de Republikein Christopher Cox.

De topvrouw, die eerder andere toezichtsorganen had geleid, verwierf snel een reputatie als iemand die concensus nastreeft en vastbesloten was het vertrouwen in de instelling te herstellen. Ze schrok er niet voor terug het managementteam sterk te hertekenen en versterkte onder meer het departement dat de uitvoering van regelgeving afdwingt.

Toch kreeg ze ook de kritiek dat ze niet streng genoeg was voor de (zaken)banken en de beurswereld en dat er te weinig toplui van Wall Street werden aangeklaagd. De SEC werpt tegen dat er wel degelijk 129 mensen en firma's aangeklaagd zijn voor hun rol in de crisis, ook al zijn daar geen hoogste verantwoordelijken van banken bij. De opvallendste zaak was die tegen Goldman Sachs, dat uiteindelijk een boete van 550 miljoen dollar betaalde.

Opvolgster

Er was geen gedoodverfde opvolger voor Schapiro, maar kort na het nieuws over het ontslag werd ook bekendgemaakt dat commissielid Elisse B. Walter doorschuift naar de voorzittersstoel. Walter zat begin 2009 al eens ad interim op die plek. De Democrate Walter werd nog onder president George W.Bush benoemd voor de SEC en startte er in juli 2008. Ze kwam toen van de Financial Industry Regulatory Authority (Finra), waar ook Schapiro een tijd aan het hoofd stond.

Van Schapiro zelf wordt veeleer verwacht dat ze een baan aan een universiteit of onderzoeksinstelling zoekt, dan dat ze als juriste de andere kant kiest en banken gaat adviseren, zoals enkele van haar voorgangers deden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud