Total waarschuwt voor 'onjuiste' energieprijzen

©BELGA/AFP

Total Oil Trading, een dochter van de oliemajor Total, heeft de toezichthouders in een brief gewaarschuwd dat de benchmarks voor de internationale energieprijzen 'niet accuraat' zijn. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De brief van Total Oil Trading stak als bijlage bij een rapport over de energieprijzen van de toezichthouder International Organisation of Securities Commissions (IOSCO). IOSCO hield een consultatie bij spelers uit de energiesector. Total stelt in zijn antwoord dat de geafficheerde referentieprijzen de werkelijke marktprijzen niet altijd even accuraat weergeven.

Voor miljarden dollars energiecontracten zijn geënt op referentieprijzen, zoals de Brent en de West Texas Intermediate voor olie. Total voegt eraan toe dat de onjuiste prijzen ook een rechtstreekse impact hebben op de eindgebruiker. In België worden de maximumprijzen niet bepaald aan de hand van de Brent of de West Texas Intermediate (WTI), maar aan de hand van transacties op de Rotterdamse markt, zoals opgetekend door dataleverancier Argus.

Het verhaal doet denken aan het Libor-schandaal. De Libor is de interbankenrente die banken in het VK elkaar aanrekenen. Onlangs kwam aan het licht dat sommige Britse banken bewust verkeerde rentevoeten rapporteerden om de referentierente laag te houden. Ook op de Libor zijn tal van financiële producten geënt.

Lees de volledige brief van Total Oil Trading hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud