Advertentie

Tradingschandaal nekt Fed-bestuurders en kan macht duiven versterken

Fed-bestuurder Eric Rosengren, een gematigde havik, stapt net als Robert Kaplan op na de recente commotie over hun persoonlijke beleggingen. ©Bloomberg

Met het vertrek van twee bestuurders van de Amerikaanse centrale bank (Fed), die volop belegden terwijl ze mee de monetaire respons op de pandemie uitstippelden, staan de komende maanden nu al zes zitjes vacant. Voldoende om de diversiteit én de inflatiefocus te beïnvloeden.

Twee voorzitters van regionale Fed-kantoren, Robert Kaplan van Dallas en Eric Rosengren van Boston, gaan vervroegd met pensioen. Dat heeft alles te maken met de commotie die ontstaan is over hun persoonlijke trading. Verschillende media berichtten eerder deze maand dat beide Fed-bestuurders actief aandelen en andere activa verhandeld hadden, terwijl ze vorig jaar mee het forse beleid uittekenden waarmee de centrale bank reageerde op de pandemie.

Voor Kaplan gaat het over 27 aandelen, fondsen en andere activa voor een bedrag dat in de miljoenen dollars loopt. Rosengren hield het bescheidener, maar handelde wel in vastgoedfondsen, terwijl hij vorig jaar in speeches zijn bezorgdheid uitdrukte over de markt van commercieel vastgoed.

Beiden zeggen met hun tradingactiviteiten geen deontologische regels van de Fed overtreden te hebben. Wel gaven ze na de bekendmaking van hun beleggingen aan alles te zullen verkopen om elke perceptie van belangenvermenging te vermijden. Dat volstond blijkbaar niet, ook omdat Fed-baas Jerome Powell intussen heeft aangegeven de kwestie ‘erg serieus’ te nemen en de regels te willen veranderen om ‘het vertrouwen van het publiek’ te behouden. Officieel gaat de 64-jarige Rosengren, die 35 jaar meedraaide bij de Fed, met vervroegd pensioen om gezondheidsredenen.

Verdeeldheid

Door het vertrek van het duo zullen de komende maanden nu al zes zitjes vacant zijn in het 19-koppige bestuur van de Fed. En dat op een moment dat de roep voor meer diversiteit in de Fed-top steeds luider klinkt én er in de centrale bank verdeeldheid heerst over het te voeren beleid eens de pandemie onder controle is.

Nieuwe benoemingen kunnen de balans bij de Fed doen overhellen naar een verlengd soepel beleid.

Wat dat laatste betreft, staat Rosengren te boek als een gematigde havik, die eerder focust op het inflatierisico dan op maximale tewerkstelling. Ook Richard Clarida en Randal Quarles, twee Fed-vicevoorzitters wier ambtstermijn de komende maanden afloopt, zitten in dat kamp. Het Witte Huis mag opvolgers voor die laatste twee nomineren.

Momenteel wijzen de renteprojecties van de bestuursleden op een evenwicht. De ene helft verwacht volgend jaar minstens één renteverhoging om de inflatie in toom te houden, de andere helft wil langer wachten om de groei en de tewerkstelling maximaal te ondersteunen. Nieuwe benoemingen kunnen de balans doen overhellen naar een verlengd soepel beleid. De regionale Fed-voorzitters worden gekozen door hun lokale raad van bestuur, maar de jongste jaren laat het bestuur in Washington zich nadrukkelijker gelden bij die keuzes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud