Trafigura probeert ook laatste stukje Nyrstar in handen te krijgen

©Debby Termonia

De grootaandeelhouder biedt 22 miljoen om de resterende 2 procent van de kleine aandeelhouders te kopen. Het bod op het enig overblijvend actief zou Nyrstar helemaal tot een lege schelp degraderen.

Trafigura probeert nu ook het laatste stukje van het bedrijf Nyrstar dat nog in handen is van het beursgenoteerde Nyrstar in handen te krijgen. Die 2 procent restte de kleine aandeelhouders van Nyrstar sinds dit voorjaar. Dit nadat een schuldendeal de kleine aandeelhouder grotendeel uitgewist had.

Die schuldendeal was broodnodig, omdat de zinkspecialist dreigde te bezwijken onder een schuldenberg die hoog boven de fors gedaalde rendabiliteit uittorende. Het aandeel was al langer tot een speculatief centjesaandeel gedegradeerd.

De aandeelhouders van het 'oude' Nyrstar werden uiteindelijk grotendeels onteigend voor één symbolische euro. Alle operationele activiteiten, zoals de goed draaiende smelter in Balen, werden overgeheveld naar een nieuwe Britse vennootschap.

De grondstoffenhandelaar Trafigura kreeg 98 procent van het nieuwe Nyrstar in handen, het oude Nyrstar bleef als beursgenoteerd wrakhout als monoholding over met een minderheidsparticipatie van 2 procent. 

20 cent

Ook dat enige actief probeert Trafigura nu in handen te krijgen. Dat meldt Nyrstar in een persbericht. De Nederlandse groep biedt 22 miljoen euro, wat neerkomt op 20 cent per aandeel Nyrstar. Dat is grosso modo de huidige beurskoers, al is het lang niet zeker dat de aandeelhouders na aftrek van kosten die som ook effectief zullen ontvangen. Het bod loopt tot 6 november, de raad van bestuur zegt het aanbod te evalueren.

Als het bod slaagt, vervelt het aandeel Nyrstar helemaal tot een beursschelp zonder activa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud