opmerkelijk

Trafigura verhoogt bod op Nyrstar-restje .. met 0,5 miljoen

De kleine aandeelhouders van Nyrstar dreigen over te blijven met een lege beursschelp ©Thierry du Bois

De raad van bestuur van het 'oude' Nyrstar huurt een onafhankelijk expert in om te toetsen of het bod billijk is.

0,5 miljoen of 0,004 euro per aandeel. Dat is het bedrag waarmee Trafigura zijn bod op het stukje Nyrstar dat hij nog niet in handen heeft verhoogd.

De grootaandeelhouder van de zinkspecialist bood twee weken geleden 22 miljoen euro om de resterende 2 procent van de kleine aandeelhouders te kopen. Dat wordt nu luidens een mededeling 22,5 miljoen euro.

Die 2 procent restte de kleine aandeelhouders van Nyrstar   sinds dit voorjaar. Dit nadat een schuldendeal de kleine aandeelhouder grotendeel uitgewist had. De aandeelhouders van het 'oude' Nyrstar werden uiteindelijk grotendeels onteigend voor één symbolische euro. Alle operationele activiteiten, zoals de goed draaiende smelter in Balen, werden overgeheveld naar een nieuwe Britse vennootschap.

De grondstoffenhandelaar Trafigura kreeg 98 procent van dat nieuwe Nyrstar in handen, het oude Nyrstar degradeerde als beursgenoteerd wrakhout tot monoholding met als enige actief de minderheidsparticipatie van 2 procent. Een actief dat dus nu op 0,204 euro per aandeel wordt gewaardeerd.  

Let wel: het is lang niet zeker dat de aandeelhouders na aftrek van kosten die som ook effectief zullen ontvangen. Het bod loopt tot 6 november, de raad van bestuur zegt het aanbod te evalueren en zal een 'onafhandelijke beoordeling van de aandelenwaardering' inwinnen. Als het bod slaagt, vervelt het aandeel Nyrstar helemaal tot een beursschelp zonder activa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud