Travis Kalanick casht half miljard op Uber

Travis Kalanick ©Bloomberg

De oud-CEO maakt dankbaar gebruik van de eerste kans om te cashen sinds de IPO, zelfs 40 procent onder de intekenprijs.

547 miljoen dollar of net geen 500 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Travis Kalanick vorige week cashte door 20,3 miljoen stuks Uber  te verkopen, leerde maandagavond een mededeling aan beurswaakhond SEC.

De mede-oprichter en ex-CEO van de taxi-app maakt dus gretig gebruik van de eerste kans om te cashen sinds de beursintroductie in april. Aandeelhouders die dit voorjaar verkochten moesten goed zes maanden wachten voor ze nog eens stukken mochten slijten, een wachtperiode die op Wall Street te boek staat als 'lock-up'. 

Een formulier van beurswaakhond SEC leert dat 'Kalanick Travis Cordell' stevige gecasht heeft op Uber ©rv

De bedoeling van zo'n lock-up is vermijden dat de koers na de eerste notering te veel onder druk komt door insiders die cashen, maar zelfs met die vergrendeling is de IPO van Uber een flop geworden. Net als rivaal Lyft noteert Uber tegen een diepterecord, de beurskoers is met 27 dollar 40 procent onder de intekenprijs van 45 dollar gezakt. 

De publieke aandacht die zo'n beursgang meebrengt, illustreert ongenadig het feit dat Uber nog niet heeft kunnen bewijzen ooit rendabel te kunnen worden. Het derdekwartaalrapport was daar een schoolvoorbeeld van. De kwartaalomzet steeg 30 procent naar 3,81 miljard dollar. Maar schaalvoordelen blijven voorlopig uit: mede door de opstartkosten van maaltijdkoerier Uber Eats stegen de kosten nog forser, met 33 procent tot 4,92 miljard dollar. Het gevolg: het operationeel verlies steeg met zowat de helft, naar 1,1 miljard dollar. 

-40%
Uber gaat onder
De taxi-app noteert nu 40 procent onder de intekenprijs van april

De afgeblazen beursgang van de kantoorverhuurder WeWork illustreert dat ook op Wall Street de tolerantiedrempel voor die met hipstersaus overgoten verliezen bereikt is. Zoals de Goldman Sachs-CEO het recent verwoordde: 'Winst doet er weer toe'. 

De grootste aandeelhouder van Uber is de Japanse holding Softbank, die eerder deze maand WeWork na de Wall Street-flop met miljarden moest stutten. Softbank stapte exact twee jaar geleden in het kapitaal, in het kader van een wapenstilstand met toen al ex-CEO Kalanick. Kalanick heeft nog altijd heeft meer dan 75 miljoen stuks Uber in portefeuille, die bij de huidige koers een slordige 2 miljard dollar waard zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud