Trump bestraft Brazilië en Argentinië voor 'massale devaluatie'

Eerder dit jaar kreeg de Braziliaanse president Jair Bolsonaro (l.) nog een warm onthaal op bezoek bij zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump. ©REUTERS

De Amerikaanse president kondigt op Twitter invoertarieven aan op Braziliaans en Argentijns staal en aluminium. De beurzen doken meteen stevig in het rood.

Wie denkt dat de handelsoorlog aan een ontspanning toe is, kreeg maandag een realiteitstoets. Rond het verhoopte bestand in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog is het al weken wachten op een doorbraak en intussen opent Donald Trump een nieuw front. De Amerikaanse president kondigde maandagmiddag via zijn favoriet communicatiekanaal, Twitter, invoertarieven aan op Braziliaans en Argentijns staal en aluminium.

Het Witte Huis beschuldigt beide landen ervan 'massale devaluaties' van hun munt doorgevoerd te hebben. Sinds begin 2018 is door de economische crisis in het land de Argentijnse peso meer dan 60 procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar verloren. De koersval van de Braziliaanse real was minder indrukwekkend, maar niettemin substantieel (zie grafiek onderaan)

Trump herhaalde tegelijk zijn oproep aan de Federal Reserve om ook de dollar te verzwakken en zo de economie te steunen. Trump leeft al geruime tijd op voet van oorlog met de Amerikaanse centraal bankiers. Dat blijft zo nadat Fed-voorzitter Jerome Powell op korte tijd een spectaculaire bocht genomen heeft en verschillende keren in de rente geknipt heeft.

Het waren de eerdere renteverhogingen van de Fed die groeimarktmunten als de peso en de real in 2018 mee onderuithaalden

Het vers salvo in de handelsoorlog zet een domper op de eindejaarsrally. De Europese beurzen , die maandagochtend nog op een vers hoogtepunt in vier jaar noteerden, speelden al die winst na de tweet van Trump kwijt. De Euro Stoxx50, de korf steraandelen van de eurozone, dook in de namiddag stevig in het rood. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud