Tubize gunt belegger iets guller dividend

UCB heeft als enige participatie een belang van 35 procent in de biofarmaciegroep UCB. ©BELGA

Het familiaal controlevehikel boven UCB is nu bijna schuldenvrij en kon de voorbije twee jaar het dividend met een vijfde optrekken.

Het is een frappante vaststelling: terwijl de biofarmagroep UCB donderdag haar dividend met de klassieke 2 procent verhoogde naar 1,27 euro bruto, krikte Tubize vrijdagavond de uitkering met een stevige 10 procent op tot 0,68 euro bruto. Over de voorbije twee jaar is het dividend bij Tubize met 21 procent vier keer sneller gestegen dan bij UCB (+5%).

Tubize is het eeuwige soldenaandeel van de Brusselse beurs, met een hardnekkig hoge korting. De korting is vrij makkelijk te becijferen: Tubize heeft 68,1 miljoen UCB-aandelen in portefeuille, terwijl er maar 44,5 miljoen stukken Tubize noteren. Elk aandeel Tubize vertegenwoordigt dus 1,53 'onderliggende' aandelen UCB. Daar moet je wel de 33,5 miljoen schulden - 0,75 euro per aandeel - van aftrekken.

Ergo: de intrinsieke waarde is bij de huidige UCB-koers van 83,4 euro 127,6 euro per aandeel. En dus impliceert de huidige koers van Tubize - 79,8 euro - een korting van bijna 38 procent. Die korting is al jaren hardnekkig hoog, maar is in de tweede jaarhelft van 2020 wel stevig afgenomen (zie grafiek). Dat komt omdat Tubize de verschroeiende rit van UCB in de eerste jaarhelft niet gevolgd heeft, maar omgekeerd ook vrij stoïcijns bleef bij de terugval van het enige actief in de tweede jaarhelft.

Terug naar het dividend. Dat was jaren zeer sober bij Tubize. De holding gaf de voorkeur aan de afbouw van de schulden. In 2020 ontving Tubize 84,4 miljoen cash uit de dividenden van UCB, terwijl de holding zelf maar 27,6 miljoen aan dividenden uitkeerde. Daardoor kon zo'n 50 miljoen aan schulden terugbetaald worden en bedraagt de schuldenlast nu nog 33 miljoen, tien keer minder dan tien jaar geleden.

Met 350 miljoen kredietlijnen kan Tubize potentieel zijn belang in UCB van 35 naar 37 procent opdrijven
Joren Van Aken
Degroof Petercam

'Tegen dit tempo is Tubize dit jaar schuldenvrij', stipt Degroof Petercam-analist Joren Van Aken aan. 'De holding meldt voor 350 miljoen ongebruikte kredietlijnen te hebben. Dat zou Tubize de kans geven extra aandelen UCB te kopen om zijn belang van 35 naar 37 procent op te drijven'.

Voor kleine beleggers is er dus potentieel een dubbel voordeel aan een belegging in Tubize: de monoholding biedt een belegging in het 'onderliggende' aandeel UCB met korting, plus een sterker groeipotentieel van het dividend. Dat laatste blijft voorlopig wel zuinig, met bruto 0,9 procent rendement. Bij UCB beloopt het rendement bruto 1,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud