Turkije remt val lira met renteverdubbeling

Een biljet van 20 Turkse lira - Foto Reuters ©REUTERS

De centrale bank van Turkije heeft dinsdagavond na een noodvergadering in Ankara besloten de basisrente op te trekken van 4,5 tot 10 procent. Die zware ingreep is bedoeld om de val van de lira te stoppen.

Het was algemeen verwacht dat Turkije in actie zou schieten. De noodvergadering was maandag aangekondigd en bracht dan al wat rust voor de belaagde lira. De Turkse munt verloor de voorbije weken zwaar terrein, enerzijds door de onrust in het land, anderzijds door de stijgende rente in de Verenigde Staten. Daardoor zijn beleggers hun geld in versneld tempo aan het terugtrekken uit groeilanden waaronder Turkije.

De Turkse regering verzette zich geruime tijd tegen een renteverhoging. Die zou immers de groei afremmen, terwijl er later dit jaar verkiezingen zijn. De aanhoudende tekorten op de lopende rekening, de beperkte deviezenreserves en het gekelderde vertrouwen in het land noopten echter tot actie.

Dat laatste houdt verband met het grootschalige corruptieschandaal dat vorige maand is losgebarsten in het land en dat premier Tayyip Erdogan in het nauw heeft gebracht. Tientallen zakenlui en verkozenen uit zijn omgeving werden opgepakt en opgesloten wegens fraude, witwassen en corruptie. Erdogan heeft een grootschalige zuiveringsactie bevolen, maar gaat daarbij weinig transparant te werk. Zo heeft hij al tal van politiemensen overgeplaatst of ontslagen, evenals magistraten.

Naast de basisrente heeft gouverneur Erdem Basci van de Turkse centrale bank ook andere rentetarieven fors verhoogd. Zo stijgt de rente waartegen banken 's nachts (overnight) geld toevertrouwen aan de centrale bank van 3,5 tot 8 procent en stijgt het 'nachtelijk' ontleningstarief van 7,75 tot 12 procent.

De stevige renteverhoging had dinsdagavond alvast effect op de lira, die steeg ten opzichte van dollar, euro en yen.

De actie van de Turkse bank van dinsdag volgde op een onverwachte renteverhoging in India eerder op de dag en op ingrepen in de valutamarkt door de Russische centrale bank. De maatregelen namen het wantrouwen tegen valuta van veel opkomende economieën enigszins weg. Onder meer de munten van Zuid-Afrika, India en Indonesië werden woensdag meer waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud