Turkije verhoogt rente meer dan verwacht

De Aya Sophia in Istanboel. ©IMAGEGLOBE

De Turkse centrale bank heeft woensdag een van haar rentetarieven verhoogd van 12,75 naar 13,5 procent om de lira te ondersteunen en de inflatie terug te dringen.

De renteverhoging is van toepassing op geld dat de banken elke dag tussen vier en vijf uur in de namiddag kunnen ontlenen bij de centrale bank. Die kredietfaciliteit bepaalt de financieringskosten van de banken en de kortetermijnrente.

‘De hoge inflatie en inflatieverwachtingen blijven een risico’, zegt de centrale bank in een persbericht. ‘De stijging van de importprijzen hebben die risico’s verhoogd. Daarom hebben we een weloverwogen verstrakking van het monetair beleid beslist om de prijsstabiliteit te ondersteunen.’

De Turkse inflatie bedraagt ruim 10 procent, terwijl de centrale bank 5 procent inflatie nastreeft. De hoge inflatie is vooral te wijten aan de daling van de lira, die ingevoerde producten duurder maakt. De munt steeg na de renteverhoging met ruim 1 procent maar moest later die winst inleveren.

De andere rentetarieven van de centrale bank veranderen niet. De basisrente blijft 8 procent.

De renteverhoging vermindert de bezorgdheid dat de centrale bank niet durft op te treden tegen de hoge inflatie. President Recep Tayyip Erdogan heeft immers gezegd dat een renteverhoging niet wenselijk is.

Erdogan wil zijn macht versterken en heeft de verkiezingen vervroegd naar 24 juni. Er is speculatie dat hij zich meer zal moeien met het monetair beleid als hij de verkiezingen wint.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud