Advertentie

Turkse lira in vrije val na oorlogsretoriek Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ©AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan herhaalt dat hij blijft streven naar lagere rentes.

Zelfs naar de recente standaarden van de munt ging de Turkse lira dinsdag angstwekkend hard onderuit. De munt was kort na de middag ruim 15 procent minder waard dan maandag. Later herstelde de lira lichtjes. De munt sloot op de Europese valutamarkt 12 procent lager op 14,5 lira per euro. Het was de elfde dag op rij dat de munt daalde. Dat is de langste verliesreeks in 20 jaar.

De strijd met valutahandelaars is een oorlog voor economische onafhankelijkheid.
Recep Tayyip Erdogan
President van Turkije

De aanleiding voor de zoveelste koersdaling is de toespraak die Erdogan maandagavond hield in Ankara. De president schaarde zich dubbel en dik achter de renteverlagingen van de centrale bank en noemde de 'strijd' met valutahandelaars een 'oorlog voor economische onafhankelijkheid'.

Toch maakte de negatieve reactie van de lira op zijn toespraak blijkbaar indruk op Erdogan. De president had een niet geplande vergadering met Sahap Kavcioglu, de gouverneur van de centrale bank.

In een mededeling onderstreept de centrale bank dat de schommelingen op de wisselmarkt 'onrealistisch zijn en volledig los staan van de economische fundamentals'. Ze merkt op dat ze geen specifieke wisselkoers nastreeft.

De centrale bank verlaagde vorige week onder druk van Erdogan haar basisrente naar 15 procent, hoewel de inflatie 19,9 procent bedraagt en de lira onder zeer zware druk staat. Het was al de derde keer in drie maanden dat de centrale bank haar monetair beleid versoepelde.

Onorthodox beleid

De lira kreeg de jongste weken zware klappen, omdat de Turkse centrale bank een onorthodox en onvoorspelbaar beleid voert. Sinds begin dit jaar verloor de lira tegenover de euro 38 procent van haar waarde en tegenover de Amerikaanse dollar zelfs 42 procent.

Erdogan zei dat een competitieve wisselkoers leidt tot een stijging van de investeringen, export en werkgelegenheid. Hij is er al lang van overtuigd dat lagere rentetarieven leiden tot een daling van de inflatie. Dat is het omgekeerde van wat economen zeggen. De president heeft de drie vorige gouverneurs van de centrale bank ontslagen omdat ze weigerden de rente te verlagen.

Een competitieve wisselkoers leidt tot een stijging van de investeringen, export en werkgelegenheid.
Recep Tayyip Erdogan
President van Turkije

Turkije is afhankelijk van buitenlands kapitaal om het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans te dekken. Maar het omstreden beleid van de centrale bank heeft het vertrouwen van binnenlandse en buitenlandse beleggers geschokt. Daardoor steeg de rente op tienjarige staatsobligaties boven 20 procent.

De vraag rijst hoelang het onorthodox monetair beleid houdbaar is zonder een zware financiƫle crisis. Ook de politieke toekomst van Erdogan is onzeker. Zijn populariteit is lager dan ooit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud