nieuwsanalyse

‘Turkse lira is goedkope maar geen veilige munt'

De Aya Sophia in Istanboel. ©IMAGEGLOBE

De Turkse markten hebben deze week positief gereageerd op de beslissing om de verkiezingen te vervroegen. Zijn obligaties in Turkse lira nu aantrekkelijk?

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag beslist om op 24 juni presidents- en parlementsverkiezingen te houden. Hij wil met de vervroegde verkiezingen zijn macht versterken. Erdogan kreeg vorig jaar bij een referendum een nipte meerderheid om het parlementaire stelsel te vervangen door een presidentieel regime. Door de verkiezingen verschuift de macht anderhalf jaar vroeger dan voorzien naar de president.

De financiële markten reageerden positief, omdat de vervroegde verkiezingen de politieke onzekerheid verminderen en de waarschijnlijkheid van economische hervormingen vergroten. De Turkse lira, obligatiemarkt en aandelenmarkt stegen en de langetermijnrente daalde.

Beleggers met obligaties in Turkse lira hebben daar de jongste jaren niet veel plezier aan beleefd. De munt zakte de jongste drie jaar met ruim 40 procent tegenover de euro en bereikte op 11 april een historisch dieptepunt tegenover de euro. Die aanhoudende daling is te wijten aan politieke onrust sinds de mislukte couppoging van 2016, diplomatieke conflicten met talloze landen en economische problemen.

Oververhitting

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde in februari voor een dreigende oververhitting van de Turkse economie. ‘De inflatie is veel hoger dan de doelstelling en het tekort op de lopende rekening stijgt.’

14 procent
Het rendement van tweejarige Turkse staatsobligaties bedraagt 14 procent.

Nicolas Forest, hoofd obligatiebeheer van vermogensbeheerder Candriam, merkt op dat de Turkse lira nu goedkoop is en de rente hoog. ‘De tweejaarsrente bedraagt 14 procent maar de fundamenten van de munt blijven zwak. De verkiezingen bieden geen oplossing voor structurele problemen, zoals het groot tekort op de lopende rekening. Ook de geringe geloofwaardigheid van de centrale bank is een zwak punt. We blijven voorzichtig over de lira.’

Het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, een brede maatstaf van de buienlandse handel, bedraagt meer dan 5 procent van het bruto binnenlands product. Dat deficit is volgens het IMF te wijten aan de klim van de olieprijzen, de hoge consumptie en investeringen en de grote invoer van goud.

Kwetsbaar

Het groot tekort op de lopende rekening maakt Turkije kwetsbaar omdat het land erg afhankelijk is van buitenlands kapitaal. Buitenlandse investeerders en beleggers moeten immers dat deficit op de lopende rekening financieren.

Ook Michael Geeroms, specialist groeimarktobligaties van KBC, is voorzichtig. ‘De meningen over Turkije zijn erg verdeeld. Sommige waarnemers vinden de verkiezingen positief. Ik ben niet overtuigd. De centrale bank moet de rente verhogen om de munt te stabiliseren. De daling van de lira heeft de inflatie doen stijgen.’ De Turkse inflatie bedraagt 10,2 procent, dubbel zoveel als de doelstelling van 5 procent.

De verkiezingen bieden geen oplossing voor de structurele problemen.
nicolas forest
hoofd obligatiebeheer candriam

‘De centrale bank staat onder druk van de regering om de rente niet te verhogen’, signaleert Geeroms. ‘Zolang de centrale bank niets doet blijft de munt gevaarlijk.’

De basisrente van de centrale bank bedraagt al geruime tijd 8 procent. De centrale bank heeft wel met andere ingrepen de kortetermijnrente doen stijgen naar bijna 13 procent. Maar dat is niet voldoende, zegt het IMF. ‘Een verdere verstrakking van het monetair beleid is verantwoord.’ De centrale bank vergadert volgende week woensdag, maar economen verwachten niet dat zij de basisrente dan optrekt.

‘Obligaties in Turkse lira beschouw ik in de huidige omstandigheden niet als een langetermijnbelegging’, beklemtoont Forest. ‘De vooruitzichten zijn te onzeker. Beleggers die zich bewust zijn van de risico’s kunnen eventueel een tactische positie nemen. Maar ze nemen best snel weer winst, nog voor de verkiezingen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud