Advertentie

Turkse lira op dieptepunt na forse renteknip

De Turkse centrale bank zit in de greep van president Recep Tayyip Erdogan. ©via REUTERS

De zoveelste renteverlaging van de Turkse centrale bank is dubbel zo groot als verwacht. De lira keldert naar een zoveelste nieuw dieptepunt.

De Turkse centrale bank heeft donderdag de basisrente in één trek verlaagd van 18 naar 16 procent. De meeste economen hielden rekening met een renteknip met 1 procentpunt. Na de beslissing zakte de lira met bijna 3 procent naar een nieuw dieptepunt van liefst 11 lira per euro. 

De centrale bank zit in de greep van president Recep Tayyip Erdogan. Met een middernachtelijk decreet elimineerde Erdogan recent alle critici van de vorige renteverlaging.  Erdogan gelooft dat een daling van de rente leidt tot minder inflatie. Volgens economen is het omgekeerde waar.

Erdogan gaat er ook vanuit dat de hoge inflatie in Turkije tijdelijk is. In september stegen de consumptieprijzen met 19,6 procent.

'Deze renteknip kunnen we interpreteren als een sterk signaal naar de markt: de centrale bank wil het monetair beleid versoepelen ongeacht de gevolgen van de wegzakkende Turkse lira', zegt Piotr Matys, valuta-analist van InTouch Capital.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud