Turkse markten krijgen klappen op vooravond verkiezingen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ©EPA

De bezorgdheid over de daling van de Turkse valutareserves doet de Turkse munt sterk dalen.

Drie dagen voor de Turkse lokale verkiezingen van zondag maken beleggers zich grote zorgen. Turkije gooit zijn valutareserves in de strijd om de lira te ondersteunen. De wankele munt vestigt opnieuw de aandacht op de kwetsbaarheid van de Turkse economie.

De lira zakt donderdag met 4 procent, hoewel de centrale bank maatregelen nam om speculatie tegen de munt te bemoeilijken. Die ingrepen leiden tot liquiditeitsschaarste en een forse stijging van de marktrente. De tweejaarsrente stijgt boven 20 procent. Op de offshoreswapmarkt steeg de rente voor leningen met een looptijd van één dag zelfs boven 1.000 procent.

1.000%
Turkse rente
De rente voor Turkse leningen met een looptijd van één dag steeg naar 1.000 procent.

De beurs van Istanboel herstelde lichtjes na een sterke koersdaling de voorbije dagen. De forse waardevermindering van de lira geeft exporterende ondernemingen meer zuurstof.

De lokale verkiezingen van zondag zijn een belangrijke test voor president Recep Tayyip Erdogan. De slechte economische toestand dreigt zijn populariteit te ondermijnen. Turkije zit voor het eerst in tien jaar in een recessie en de inflatie bedraagt bijna 20 procent door de crash van de lira afgelopen zomer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud