Turkse minister van Financiën sust beleggers

De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak. ©REUTERS

In een conferencecall met 6.000 investeerders hamerde Berat Albayrak op begrotingsdiscipline en de nood aan monetaire verstrakking. Na de call trok de lira licht hoger.

Beleggers keken reikhalzend uit naar de conferencecall van de minister van Financiën. De lira kreeg maandag en vorige week vrijdag fikse klappen te verwerken. De munt herstelde de voorbije drie dagen, maar staat tegenover de euro nog steeds 30 procent lager sinds begin dit jaar.

Het was dus zaak om het vertrouwen van de investeerders niet verder te schaden en dat had Albayrak, de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, begrepen.

Het Turkse bankensysteem is sterk maar indien nodig staan we paraat om de banken van overheidssteun te voorzien.
Berat Albayrak
Turks minister van Financiën

'Het Turkse bankensysteem is sterk, maar we staan paraat om de banken van overheidssteun te voorzien. Turkije zal sterker uit de crisis komen', klonk het in een call met zo'n 6.000 investeerders.

Albayrak ging dieper in op hoe hij het vertrouwen van beleggers zal herstellen. 'We hameren sterk op begrotingsdiscipline. Voor het einde van dit jaar verwachten we een primair begrotingsoverschot (overschot zonder rekening te houden met interesten, red.) van 6 miljard lira. De overheid zal de broeksriem aanhalen.'

Druk van Erdogan

Beleggers dumpten vorige week de Turkse lira omdat ze de onafhankelijkheid van de centrale bank in vraag stellen. Hoewel de Turkse economie oververhit is en de inflatie drie keer de inflatiedoelstelling bedraagt, verzaakte de centrale bank onder druk van Erdogan de rente verder te verhogen. Analisten stellen dat het onvermijdelijk is dat de Turkse economie in een recessie gaat om de inflatie de kop in te drukken.

Albayrak kwam tegemoet aan die verzuchtingen. 'We verzekeren een verdere monetaire verstrakking. Het bekampen van de inflatie is een topprioriteit. We verwachten een bescheidenere economische groei.'

'Verder zullen we ook geen kapitaalcontroles invoeren. In geen enkele crisis heeft Turkije de vrije markt beperkt. We zullen de Amerikaanse sancties doorstaan met partners als Duitsland en China', besloot Albayrak.

Na de uitspraken verstevigde de lira. De munt wint 3,8 procent tegenover de euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud