Turkse muntcrisis schrikt KBC niet af

Massale protesten, een regering die in een corruptieschandaal is betrokken en een heuse muntcrash: beleggers kenden al aangenamere momenten om in de Turkse lira te beleggen. ©EPA

De malaise op de groeimarkten schrikt KBC blijkbaar niet af om schuldpapier in Turkse lira uit te geven. Uitgerekend op het moment dat de Turkse munt naar een dieptepunt is gedonderd brengt de bank-verzekeraar nieuwe lira-obligaties op de markt.

Ifima, het financieringsvehikel van KBC gaf begin deze week obligaties in Turkse lira uit met een looptijd van drie jaar en een jaarlijks brutorendement van 9,25 procent. Rekening houdend met de emissieprijs van 101,25 procent en de roerende voorheffing van 25 procent op de coupons, leveren deze obligaties dus een jaarlijks nettorendement op van 6,47 procent.

De timing van de nieuwe obligatie-uitgifte springt in het oog. De Turkse lira behoorde de voorbije dagen tot de grootste slachtoffers van de 'beleggersexodus' uit de groeimarkten. Vorige week was de munt nog tot zijn laagste niveau ooit gezakt. Tot groot chagrijn van de vele Belgische beleggers die de voorbije jaren in obligaties in Turkse lira hadden geïnvesteerd omdat er aantrekkelijke rentes aan kleefden. Door de crash van de lira is dat Turkse schuldpapier evenwel fors in waarde gedaald.

Vooral voor beleggers wiens Turkse obligaties het einde van hun looptijd naderden was dat een pijnlijke zaak, omdat hun investering na omzetting in euro een pak minder waard was. De nieuwe obligatie biedt de mogelijkheid om zo'n omzetting te vermijden en te herbeleggen in Turkse lira tot die munt zich hersteld heeft.

De Turkse lira krabbelde zich de voorbije twee dagen ook al overeind Beleggers verwachten dat de Turkse centrale bank later deze dag een renteverhoging zal doorvoeren om de munt te stuggen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud