Twijfel haalt Wall Street hard onderuit

©AFP

De megarally van Wall Street is tegen een muur gebotst. Sombere vooruitzichten van de Fed en een oplaaiende tweede besmettingsgolf deden beleggers twijfelen. De Dow Jones maakte een tuimeling van 6,9 procent.

De voornaamste Amerikaanse indexen trokken bij de openingsbel meteen scherp lager. De Dow Jones zakte meer dan 3 procent, de S&P500 2,8 procent.

In de loop van de handelsdag zwollen de verliezen fors aan. De Dow Jones incasseerde uiteindelijk een klap van 6,9 procent. Met 5,9 procent verlies deed de S&P500 het bijna even slecht. De Nasdaq verloor 5,3 procent en staat nu weer een eind onder de kaap 10.000 punten die de index dinsdag nog had gerond. De winsten die de Amerikaanse indexen in juni hadden verzameld zijn grotendeels verdampt.

Koude douche

De Amerikaanse beurzen zijn na de coronacrash van februari-maart in een recordtempo helemaal hersteld. Beleggers leken erop te rekenen dat de coronacrisis snel zou worden verteerd en de economie vlot zou herstellen van de drastische lockdownmaatregelen.

Woensdag bezorgde de Federal Reserve hen echter een koude douche. De Fed beloofde de rente tot in 2023 op quasi nul te houden. De Amerikaanse centrale bank was ook erg somber in haar economische vooruitzichten. De coronacrisis zal nog geruime tijd zwaar wegen op groei en werkgelegenheid en de inflatie afremmen.

Een tweede reden voor het pessimisme in New York is de vrees voor een tweede besmettingsgolf. Onder meer in Californië, Florida en Texas neemt het aantal nieuwe gevallen weer aanzienlijk toe.

De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering lieten vorige week een daling zien tot 1,54 miljoen, van 1,9 miljoen de week voordien, maar blijven niettemin hoog. Dat wijst erop dat het herstel van de arbeidsmarkt toch heel wat tijd in beslag zal nemen.

Grubhub en Uber

De verliezen op de Amerikaanse beurzen bestreken een breed veld. Energie, financiële en industriële waarden zakten het meest. ExxonMobil ging 8,8 procent onderuit, Bank of America 10 procent en de bulldozerfabrikant Caterpillar 8,2 procent.

Nog groter waren de verliezen van cruise- en luchtvaartmaatschappijen, aandelen die in het optimisme van de laatste weken – over het afbouwen van de lockdowns en het hervatten van het ‘normale’ leven – net flink waren hersteld. Norwegian Cruise Line tuimelde 16,5 procent en American Airlines Group dook 15,3 procent lager.

Zelfs Netflix (-1,9%), een lockdownaandeel bij uitstek, kon uiteindelijk niet standhouden. Thuiszitters maakten massaal gebruik van de streamingdienst om de avonden zonder vrienden of familie zo aangenaam mogelijk door te komen.

Grubhub veerde 4,6 procent op. Het Amerikaanse maaltijdbestelbedrijf wordt voor 7,3 miljard dollar overgenomen door zijn Nederlandse sectorgenoot Just Eat Takeaway. Die handelt de transactie volledig in aandelen af. Just Eat Takeaway haalde Grubhub binnen ten nadele van Uber (-10,7%), dat ook op de leidende maaltijdbezorger in de VS aasde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud