'UBS dicht bij schikking rond rentemanipulatie'

©EPA

UBS, de grootste bank van Zwitserland, zou de Britse en Amerikaanse financiële regelgevers een boete van een half miljard dollar betalen voor manipulatie van de Libor-interbankenrente. Volgens The New York Times zouden de Zwitsers dicht bij een schikking staan met de Amerikaanse en Britse regelgevers.

UBS zou daarmee na het Britse Barclays de tweede grootbank worden om zo'n monsterboete te moeten betalen in het Libor-schandaal. Afgelopen zomer bleek dat Barclays, UBS en een tiental andere banken jarenlang de zogeheten Libor-rente hebben gemanipuleerd om er winst uit te halen.

Die 'Libor'  is de rente die banken elkaar aanrekenen, maar geldt ook als dé referentie voor tal van producten voor gewone spaarders. De variabele rente op uw woonkrediet, of de rente op uw kredietkaart... ze worden allemaal berekend op basis van de Libor. De affaire sloeg dan ook in als een bom bij het grote publiek, dat om een harde aanpak van de banken en een hervorming van het rentesysteem riep.

In juni betaalde Barclays al een boete van een 450 miljoen dollar (omgerekend 346 miljoen euro) aan de Britse en Amerikaanse autoriteiten. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zou het Zwitserse UBS nu op het punt staan hetzelfde te doen. Mogelijk maken de Zwitsers al volgende week bekend dat ze een schikking van 450 miljoen dollar hebben getroffen in de VS en het VK.

Zoveelste tegenslag

De enorme boete zou de zoveelste tegenslag betekenen voor UBS. Drie jaar geleden moest de bank de Amerikaanse overheid ook al 780 miljoen dollar betalen na een schikking omdat het rijke klanten had geholpen belastingen te ontduiken. Vorig jaar slikte de groep dan weer een monsterverlies van 2,3 miljard dollar na fraude door haar voormalige stertrader Kweku Adoboli.

Ook voor de andere grootbanken betrokken in het Libor-schandaal - onder andere Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, HSBC, Citigroup en JPMorgan Chase - betekent de mogelijke schikking van UBS geen al te best nieuws. Nu het ernaar uitziet dat twee grote namen bereid zijn een monsterboete van een half miljard dollar te betalen, wordt de kans groot dat ook de andere geviseerde grootbanken zoveel geld op tafel zullen moeten leggen.

Einde niet in zicht

Bovendien betekent de schikking nog lang niet het einde van alle Libor-onderzoeken. In Zwitserland, Canada en verschillende Aziatische landen staan tal van banken nog altijd prominent op de radar van regulatoren en het gerecht. Onder meer het Amerikaanse gerecht heeft al 16 banken aangeklaagd voor hun rol in het schandaal. Reken daar nog de waslijst aan rechtszaken van gewone burgers bij, en je begrijpt waarom analisten verwachten dat de Libor-affaire de financiële sector in totaal zo'n 20 miljard dollar dreigt te kosten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud