Advertentie

UCB, de ster van een dolgedraaide beursvloer

UCB-CEO Jean-Christophe Tellier imponeerde met een schuldenvrije balans en goede testresultaten

Beleggers zijn ongenadig voor bedrijven die de coronacrisis met (te) hoge schulden ingegaan zijn. Exmar, Balta en AB InBev illustreren dat.

Manisch-depressief is nog de beste omschrijving voor het halfjaar dat de beurzen wereldwijd achter de rug hebben. Idem in Brussel: eerst klom de Bel20 naar het hoogste peil sinds 2007. Van 17 februari tot 17 maart volgde een hallucinante coronacrash, die de Bel20 43 procent onderuit haalde. Waarna met een nu al legendarisch persbericht van de Amerikaanse centrale bank als startschot een onwaarschijnlijke rally de beurzen zo'n 40 procent hoger stuwde. Per saldo kijkt de houder van een Bel20-korf, inclusief nettodividenden, over de achtbaanrit tegen een verlies van 15 procent aan.

In dat knettergekke halfjaar zijn de twee sterkste stijger buitenbeentjes. Twee speculatieve speeltjes die door de Robinhoods - het leger kleine beleggers dat tijdens de lockdown de beurs ontdekt heeft - de stratosfeer ingejaagd zijn. De lege beursschelp Sucraf , eigenaar van een verwoeste suikerrietplantage in Congo, verdubbelde ruim. Ook Avantium verdubbelde. Nochtans is dat bioplasticbedrijf sinds de beursgang in 2017 tegen 11 euro één seriële ontgoocheling en was er geen hard nieuws. Wel recycleerde een van de meest gelezen websites ter wereld, die van MailOnline, een Avantium-persbericht over Coke en Carlsberg die zich achter een 'kartonnen fles' scharen. Dat persbericht dateerde van oktober 2019 en veroorzaakte toen nauwelijks een rimpel.

Reumamiddel

Veel fundamenteler onderbouwd was Argenx . De biotechnologiegroep was de op een na beste Bel20'er, met dank aan erg sterke onderzoeksresultaten voor goudhaantje efgartigimod bij de behandeling van een zeldzame spierziekte.

Argenx moest toch de duimen leggen voor UCB . De biofarmaciegroep bewees met de jaarcijfers dat de sterkhouder van vorig decennium, het reumamiddel Cimzia, nog lang niet versleten is. Intussen geven sterke onderzoeksresultaten aan dat de opvolging verzekerd is, onder meer met het experimentele psoriasismiddel bimekizumab.

Ook belangrijk: UCB-CEO Jean-Christophe Tellier kon over het boekjaar 2019 voor het eerst in jaren een schuldenvrije balans voorleggen. Een niet te onderschatten voordeel. Onderaan op de ranglijst van het halfjaar staan namelijk aandelen die de coronacrisis zonder buffer, met een oncomfortabele hoge schuldenberg, ingingen.

In de Bel20 namen beleggers AB InBev keihard op de korrel: de bierreus torst sinds de overname van SABMiller in 2016 een zware schuldenlast in - sterke - Amerikaanse dollar, terwijl de tuimelperte van munten als de real en de rand en bierverkopen die in april 32 procent instortten de cashflow onder druk zetten. Buiten de beursbarometer zagen de aardgasrederij Exmar en de tapijtenproducent Balta hun beurskoers ruim halveren. De eerste moest vorige week bekennen dat zijn belangrijkste klant door de coronacrisis niet meer kan of wil betalen, de tweede moet drastisch in de kosten snijden om de schulden beheersbaar te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud