Uitspraken Lagarde hinten op soepel ECB-beleid

Christine Lagarde (links) en Mario Draghi (rechts). ©Bloomberg

De toekomstige voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB) steunt het beleid van negatieve rentes en obligatieaankopen.

Het persbureau Bloomberg heeft uitspraken van de volgende voorzitster van de ECB, Christine Lagarde, bestudeerd om een idee te krijgen van het beleid dat ze zal voeren. Daaruit blijkt dat de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een voorstander is van een soepel monetair beleid.

Dinsdag koos de Europese Raad Christine Lagarde als opvolger van de huidige ECB-voorzitter Mario Draghi. De consensus bij ECB-watchers is dat Lagarde niet zal breken met Draghi's soepele monetaire politiek. Ook de hoofdeconoom van ING België, Peter Vanden Houte, zei woensdag in een interview met De Tijd dat de topvrouw een 'Draghi-achtig monetair beleid' zal voeren.

De uitspraken die Lagarde in het verleden heeft gedaan, lijken die consensus te ondersteunen. Nadat Draghi in juli 2012 beloofde om de euro tegen elke prijs te redden, kondigde hij een maand later aan dat hij obligaties van probleemlanden - met een relatief korte looptijd - zou opkopen als de rente te hoog oploopt. Een maand later sprak Lagarde haar steun uit:

Er zijn veel correcte beslissingen genomen. De recente initiatieven van de grote centrale banken - zoals het opkoopprogramma voor obligaties van de ECB - zijn grote beleidssignalen in de goede richting.
Christine Lagarde
Algemeen directeur van het IMF

Grootschalig opkoopprogramma

In januari 2015 kondigde Draghi zijn grootschalige opkoopprogramma voor obligaties aan. Het doel daarvan was de tienjaarsrente te drukken, wat een stimulans moest geven aan de consumptie en de investeringen. De ECB vond die maatregel toen noodzakelijk omdat de eurozone flirtte met deflatie, een daling van het prijspeil. Lagarde gaf nog op de dag van de aankondiging van het beleid haar reactie:

We verwelkomen de maatregelen die vandaag zijn genomen. De geplande expansie van de ECB-balans verlaagt de beleningstarieven in de eurozone, verhoogt de inflatieverwachtingen en doet het risico op een langdurig lage inflatie afnemen.
Christine Lagarde
Algemeen directeur van het IMF

Negatieve rentes

Toen Japan naar het voorbeeld van de ECB in 2016 een negatieve rente invoerde, steunde Lagarde die maatregel:

Als we geen negatieve rentes hadden gehad, zouden we er veel slechter aan toe zijn geweest. Met een inflatie die lager is dan nu en een lagere economische groei.
Christine Lagarde
Algemeen directeur van het IMF

Wel zei ze dat er nog meer tijd nodig was om de neveneffecten te onderzoeken. Daar is de ECB nu mee bezig. Banken klagen over de 7,5 miljard euro die ze per jaar verliezen door de negatieve rente die ze op hun deposito's bij de monetaire autoriteit krijgen.

Draghi neemt die klacht met een korreltje zout. 'De winstgevendheid van de banken van de eurozone is hoger dan die van de banken in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn geen negatieve rentes.'

Nieuwe stimulus

En Lagarde lijkt nu ook weer achter de nieuwste stimulusplannen van centrale banken te staan. Zo is het zeer waarschijnlijk dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) deze maand de rente verlaagt. Ook de ECB zal naar verwachting in september met stimulusmaatregelen komen. Lagarde laat op de blog van het IMF weten dat die hints over soepel monetair beleid de groei van de wereldeconomie ondersteunen:

Deze beleidsreacties gaven de afgelopen maanden steun [...] Wanneer de volgende neergang komt, en die komt er zeker, zullen beleidsmakers al hun beleidsinstrumenten moeten inzetten voor een maximaal gecombineerd effect. De vraag moet dus met een daadkrachtig monetair en begrotingsbeleid worden ondersteund.
Christine Lagarde
Algemeen directeur van het IMF

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud