Uitstel topoverleg duwt olieprijs lager

Dagelijks produceert de wereld nu miljoenen meer vaten olie dan er afnemers zijn. Daardoor dreigen de opslagruimtes - zoals deze enorme tank in Texas - vol te raken. ©REUTERS

De westerse oliereuzen en hun aandeelhouders duimen dat Saoedi-Arabië en Rusland donderdag alsnog een deal sluiten om een wereld die in olie zwemt minder fors te bedienen.

Maandag incasseerde de prijs van een vat ruwe Brent-Noordzeeolie een nieuwe tik van 4 procent, tot 32,5 dollar. Het voor maandag geplande topoverleg tussen Saoedi-Arabië, de sterkhouder van het oliekartel OPEC, en Rusland, de belangrijkste olie-exporteur buiten het kartel, is uitgesteld tot donderdag. Intussen schuiven Riyad en Moskou elkaar de zwartepiet toe voor de nooit geziene crisis op de wereldoliemarkt. 

Iets minder dan een maand geleden lanceerde Saoedi-Arabië een prijzenslag door fors meer olie op te pompen en de grote internationale afnemers lagere prijzen te afficheren. De Saoedi's maakten er geen geheim van het zat te zijn de productie in te perken terwijl Rusland maar vrolijk bleef vaten oppompen. Moskou lijkt te hopen dat lagere prijzen de Amerikaanse schalieolieproducenten uit de markt zullen prijzen. 

Perfecte storm

Het fors hogere aanbod kwam er net op een ogenblik dat de vraag naar olie tuimelde. In maart ging een groot deel van de wereld in lockdown om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Het resultaat is een perfecte storm: sinds begin dit jaar is de olieprijs ruim gehalveerd. Vorige week was er even een remonte toen de Amerikaanse president Donald Trump tweette dat er een deal was tussen de Russen en de Saoedi's. 

Dat bleek dus voorbarig, maar toch zijn er hoopgevende signalen. Zo heeft Saoedi-Arabië voorlopig nog geen nieuwe internationale prijzen voor zijn ruwe olie vrijgegeven. Met dat hoogst uitzonderlijke uitstel lijkt Riyad impliciet aan te geven dat donderdag een deal mogelijk is. Vrijdag is nog overleg gepland tussen de olieministers van de G20.

Een olieprijs onder nul?

Een deal zal nodig zijn. Op dit ogenblik produceert de wereld miljoenen vaten per dag méér dan er verbruikt wordt. Begin vorige week tuimelde de prijs naar het laagste peil sinds 2002, maar zonder deal zal dat niet de bodem zijn. De wereld zwemt namelijk in olie: alleen al in de week tot 27 maart stegen de Amerikaanse voorraden ruwe olie met een record van 13,8 miljoen vaten, woensdag volgen nieuwe cijfers.

Analisten sluiten niet uit dat sommige delen van de oliemarkt wegens gebrek aan opslagcapaciteit op korte termijn met negatieve prijzen af te rekenen krijgen, waarbij producenten afnemers dus betalen om van het zwarte goedje af te raken. Dat zou vooral het geval zijn voor continentale oliemarkten zoals de Canadese teerzanden, die niet vlot opgeslagen kunnen worden in geparkeerde supertankers. 

Dividend

Wie zeker op een snelle deal rekent, zijn de aandeelhouders van de westerse oliereuzen. In absolute bedragen is de Nederlands-Britse oliereus Royal Dutch Shell , dat vorig jaar 15,2 miljard dollar naar de aandeelhouders liet vloeien, een van de grootste dividendbetalers ter wereld. Zo'n royale dividenden zijn niet houdbaar als de olieprijs niet snel herstelt.  

Morgan Stanley becijferde wat een olieprijs van 35 dollar betekent voor de 'majors': Shell zou dit jaar nog 35 miljard operationele cashflow halen. Trek daar 25 miljard investeringen af en je hebt nog 10 miljard euro vrije kasstroom over. Daarmee is het royale dividend maar voor 72 procent meer gedekt.

Dat is nog altijd beter dan Total en BP, waar het dividend nog maar voor respectievelijk 62 en 54 procent zou zijn gedekt. BP, het ultieme 'goedehuisvaderaandeel' voor miljoenen Britse pensioenspaarders, staat daarom te boek als 'de kanarie in de steenkoolmijn': de oliereus die het minst lang deze crisis kan uitzweten zonder dividendknip. 

Door de prijsstijging vorige week wordt huisbrandolie vanaf 7 april 2,3 eurocent duurder tot een maximumprijs van 0,4177 euro per liter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud