Umicore en Ageas helpen Bel20 aan herstel

©BELGA

Voor het eerst in vier dagen sloot de Bel20 met winst, al was het wel na een bloedstollende rit.

Net als de andere Europese beurzen, ging de Bel20 vlot hoger bij de openingsbel, maar speelde het al zijn winst kwijt toen Wall Street zwaar in het rood opende. Dankzij een late rally, sloot de index dan toch 0,6 procent hoger op 3.526 punten.

Ageas  ging er 1,7 procent op vooruit naar 47,22 euro. De verzekeraar kwam voorbeurs niet alleen met beter dan verwachte resultaten, maar koopt ook opnieuw gretig zichzelf in. Met het negende inkoopprogramma op rij zal Ageas tegen volgende zomer sinds 2011 2 miljard euro aan zichzelf gespendeerd hebben. Met de voorbije acht inkoopprogramma's kocht de verzekeraar 67 miljoen stukken, of bijna een kwart van zichzelf. Dat leert slide 4 van de beleggerspresentatie die Ageas online zette

©rv

Pro memorie: door de ingekochte aandelen vervolgens te vernietigen, vermindert Ageas stelselmatig het aantal stukken waarover de jaarlijkse winst gespreid moet worden. Dat laat de verzekeraar toe het dividend sneller te laten stijgen dan de winst. Je kunt dus zo'n inkoop zien als een soort toekomstige dividendverhoging. 

'Ook zonder eenmalige meevallers zijn de resultaten zo'n 5 procent beter dan de consensus verwachtte', stipt UBS-analist Colm Kelly aan. Vooral in België was er een sterker dan verhoopte winst. Toch handhaaft Kelly zijn 'neutraal' advies, aangezien het koersdoel van 49 euro na de sterke rally tot nog toe dit jaar zo goed als bereikt is. 

Umicore  trok een spurtje van 3,4 procent naar 27,80 euro. De grondstoffenreus Glencore deelde in zijn halfjaarlijks productierapport mee dat, gelet op de fors lagere kobaltprijs, hij de productie in de Congolese kobaltmijn Mutanda in de mottenballen zet. Dat is potentieel goed nieuws voor Umicore, stelt ING.

'Mutanda is de grootste kobaltmijn ter wereld, goed voor zowat een vijfde van de wereldwijde productie', stipt analist Stijn Demeester aan. De forse productieknip kan het sentiment voor kobalt, dat zwaar te lijden had onder het overaanbod op de markt, verbeteren en een herstel van de kobaltprijs inluiden. Die lage kobaltprijs was een factor bij de lagere winstbijdrage in het eerste halfjaar voor de afdeling Energy & Surface Technologies, dat naast de batterijmaterialen ook kobaltraffinage omvat. 'In de telefonische conferentie raamde het management de impact van de lage kobaltprijs door de toevloed van artisanale kobalt op de bedrijfswinst op 10 tot 15 miljoen euro voor de afdeling, of 4 tot 6 procent van de groepswinst.'

Glencore is een van de invloedrijkste spelers op de grondstoffenmarkt. In 2015 luidde de groep een herstel van de zinkprijs in, door een aantal zinkmijnen in de mottenballen te zetten

Ontex   koerste 1,1 procent lager naar 13,55 euro. Naar aanleiding van de instap van Sofina in Drylock haalde het beurshuis Kepler Cheuvreux de rekenmachine boven: de deal impliceert dat de aandelenwaarde van Drylock tegen 1,2 keer de jaaromzet gewaardeerd wordt, tegen 0,5 keer voor Ontex en 1,6 keer voor Essity (de Zweedse marktleider in luiers, red.).

Sofina won 1,3 procent tot 171,20 euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel met 10 euro naar 170 euro, met een ongewijzigd advies de aandelen bij te houden.

Na het halfjaarrapport blijft Berenberg bij zijn 'kopen'-advies en koersdoel van 22 euro voor Fagron  . Na de kopwinden in de eerste, rekent analiste Beatrice Allen voor de specialst in apothekersbereidingen op een versnelde groei in de tweede jaarhelft. In Europa helpt de heropstart van de Nederlandse bereidingsfaciliteit, in Brazilië een belangrijke vakbeurs en in de Verenigde Staten een pak extra producten op de schappen van de megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita. Die snellere groei moet een hefboom zetten op de rendabiliteit, denkt de analiste. 

Allen denkt ook dat Fagron dankzij de stevige cashflow de komende drie jaar potentieel 175 miljoen euro extra kan spenderen aan overnames. Zakenman Marc Cucke gelooft er alvast in, want hij kocht voor 0,65 miljoen euro aandelen Fagron bij. Fagron koerste 2 procent hoger naar 15,93 euro.

De grootste stijger op de Brusselse beurs was Zenitel  , met een winst van 5 procent tot 16,50 euro. Het communicatie- en beveiligingsbedrijf legde stevige halfjaarcijfers voor. De omzet ging ruim een vijfde hoger naar 38,1 miljoen euro. Dit dankzij een 'verbetering op alle markten' en de overname van het Noorse Phontech eind 2018. De nettowinst steeg bijna een vijfde naar 1,55 miljoen euro of 0,47 euro per aandeel. 

Zenitel krijgt een nieuwe topman. De Noor Kenneth Dastol wordt als CEO opgevolgd door de Vlaming Koen Claerbout. Die is al ruim een jaar bestuurder bij Zenitel. Claerbout was tot voor kort topman bij audiobedrijf Audioprof en heeft een jarenlange ervaring in de technologiesector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud