Advertentie

Vaccinrally houdt aan

©EPA

Bank- en autoaandelen spurtten stevig voorwaarts nu er uitzicht is op een coronavaccin en een terugkeer naar een normaal sociaal en economisch leven.

Het optimisme hield dinsdag aan op de beurzen na het nieuws van maandag dat er een zeer performant coronavaccin op komst is. De aandelen van de 'oude economie' gingen stevig vooruit. Maandag wonnen de Europese beurzen al stevig en dinsdag kwam daar gemiddeld 1 procent bij.

Vooral de banken spurtten vooruit met een gemiddelde winst van 4,4 procent. Het Spaanse Santander won 8,6 procent, het Franse BNP Paribas klom met 7,6 procent en het Duitse Commerzbank veerde bijna 7,4 procent op.

Voor banken is het uitzicht op een vaccin buitengewoon belangrijk. Omdat bedrijven als gevolg van de coronacrisis gigantische omzetdalingen doormaakten, dreigden ze in liquiditeitsproblemen te komen. Overheden keken naar banken voor financiering en dat is ook gebeurd. Maar dat leidt ook tot een groter risico op wanbetalingen bij bankklanten. Daarom is het voor banken van groot belang dat de economie zo snel mogelijk weer naar een 'normale' situatie gaat.

Ook de autoaandelen waren goed op snelheid en winnen gemiddeld 3,2 procent. Het Franse Renault gaf gas met 6,4 procent, het Duitse Volkswagen duwde met 5,3 procent het pedaal in en het eveneens Duitse Daimler versnelde met 4,5 procent.

Nasdaq in het rood

Knapt de Nasdaq-zeepbel? | Bull, Bear & Bas

Voorts lijkt er een sectorrotatie plaats te vinden op de beurzen. De technologiebeurs Nasdaq leverde maandag al 1,5 procent in en gaat dinsdag meer dan 1,4 procent lager.

Het lijkt erop dat beleggers de hard afgestrafte aandelen van de 'oude economie' verkiezen boven de al heel hoog gewaardeerde techaandelen. Apple zakt tot 0,1 procent, Microsoft verliest 3,3 procent, Facebook beweegt 2 procent lager, Alphabet gaat met 1,3 procent omlaag en Amazon gaat 3,1 procent achteruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud