Advertentie

Van de Stolpe zet schouders onder biotechvehikel op Nasdaq

©Photo News

De CEO van de beursschelp die Europese biotechbedrijven naar Nasdaq gaat lokken, is ook een oude bekende van Belgische beleggers: Eduardo Bravo, de Spaanse ex-CEO van Tigenix.

Spac. Het vierletterwoord dook vorige zomer op Wall Street op en intussen gaat geen dag voorbij of er trekt een verse lege schelp naar de beurs. Spacs of Special Purpose Acquisition Vehicles draaien de klassieke beursintroductie om: ze vragen beleggers eerst geld en beslissen daarna wat ze ermee aanvangen.

Het helpt dus als de initiatiefnemers van het vehikel al bewezen beleggersgeld nuttig aan het werk te kunnen zetten. Bij European Biotech Acquisition Corp (EBAC) zit het op dat vlak wel snor, leert Het Financieele Dagblad op basis van een registratiedocument bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

EBAC telt flink wat volk dat bij beleggers in de Lage Landen een belletje doet rinkelen. Te beginnen met de CEO. Dat is de Spanjaard Eduardo Bravo, oud-CEO van het Leuvense biotechbedrijf Tigenix dat drie jaar geleden na een grillig beursparcours in Japanse handen kwam.

Maandagavond bleek in een nieuwe SEC-melding dat ook Onno van de Stolpe zich als bestuurder achter het vehikel schaart. Van de Stolpe bouwde Galapagos eind 2019 uit tot een van de waardevolste biotechbedrijven van Europa. De ontnuchtering kwam in 2020, toen de FDA - de poortwachter tot de cruciale Amerikaanse markt - het potentiële goudhaantje filgotinib te elfder ure afblokte.

Durfkapitalist LSP

De initiatiefnemers van de spac zijn drie partners van LSP (Life Sciences Partners), een durfkapitalist die sinds 1987 meerdere Europese biotechbedrijven mee uit de grond stampte. Argenx - dat Galapagos in 2020 onttroonde als grootste biotechbelofte van de Lage Landen - Kiadis Pharma en Sequana Medical zijn enkele bekende namen.

De drie partners zijn Koen Sintnicolaas, die ook financieel directeur wordt, Martijn Kleiwegt, die in 2009 Movetis voor een kortstondige carrière naar de Brusselse beurs bracht, en Mark Wegter.

Het doel is, zoals de naam suggereert, Europese biotechbedrijven naar Nasdaq - 's werelds biotechwalhalla - te lokken. Maar niet eender welk bedrijf. 'De Europese biotechwereld is minder concurrentieel dan de Amerikaanse, omdat er minder ervaren durfkapitalisten zijn. Daarom kunnen we zeer selectief zijn', klinkt het in het prospectus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud