Vastgoedmarkt VS kruipt verder uit dal

De Amerikaanse vastgoedmarkt kroop in juli verder uit het diepe dal waarin ze sinds jaren verkeert. Dat blijkt uit de S&P/Case-Shiller index, de belangrijkste graadmeter voor de Amerikaanse huizenmarkt. De huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden stegen in juli tot het hoogste niveau in bijna twee jaar.

De S&P/Case-Shiller 20-City Composite, die de huizenprijzen in de 20 grootste steden van de VS meet, steeg in juli met een groter dan verwachte 1,6 procent ten opzichte van de vorige maand. In juni was de stijging 2,3 procent op maandbasis. Jaar op jaar bedraagt de stijging 1,2 procent.

De stijging van juli bevestigt volgens de auteurs van de studie, de invloedrijke economen Karl Case en Robert Shiller, het goede nieuws over de Amerikaanse vastgoedmarkt van de voorbije maanden: 'Families bouwen meer woningen dan vorig jaar, de verkopen van bestaande woningen zijn in stijgende lijn, de voorraad van te koop staande huizen slinkt en de 'foreclosures' (gedwongen uitzettingen, red.) nemen af. Slotsom: we zijn optimistisch over de Amerikaanse vastgoedmarkt.'

Het Case-Shillerrapport heeft betrekking op de maand juli, dus voor de Amerikaanse centrale bank aankondigde dat ze maandelijks voor 40 miljard dollar aan herverpakte hypotheken zal opkopen. Die maatregel is in de eerste plaats bedoeld om de rente laag te houden, maar zal naar alle verwachting ook een positief effect hebben op de huizenprijzen.

Alle 20 goed

Voor de derde maand op rij zagen alle 20 steden in de index een verhoging van de huizenprijzen op maandbasis. De stijgingen waren het grootst in Minneapolis, Detroit, Chicago en Atlanta. De kleinste stijging vond plaats in Cleveland. In 16 steden was er eveneens een prijsstijging op jaarbasis. De uitzonderingen zijn Atlanta, New York City, Las Vegas en Chicago.

Ondanks de recente stijging staan de huizenprijzen wel nog steeds 30 procent onder de piek van 2006. Dat komt overeen met het prijspeil uit 2003. De crash van de Amerikaanse vastgoedmarkt vanaf 2007 wordt gezien als de oorzaak van vijf jaar crisis.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud