Verkoopadvies zet Melexis op pechstrook van de rally

©BELGA

'De huidige beurskoers van Melexis impliceert een 'sky-is-the-limitscenario', stelt het beurshuis Kepler Cheuvreux. Maandag was ook al bij UBS een kritische noot over de chipontwikkelaar.

De Brusselse beurs deed dinsdag aanvankelijk een poging om de - stevige - remonte van maandag voort te zetten, maar nog vóór de middag was de schwung er al uit. De Bel20 sloot 0,1 procent lager op 3.320,71 punten.

Een opvallende daler in de vroege handel was Melexis . De ontwikkelaar van chips voor de autosector heeft er een verschroeiende rally op zitten sinds het dieptepunt in maart, maar staat nu even op de pechstrook.

Dit ondanks het positieve kwartaalrapport van vorige week. Na UBS maandag vindt nu ook Kepler Cheuvreux de rally van de ontwikkelaar van chips voor de autosector welletjes. Het advies gaat van 'houden' naar een 'positie verminderen'. 

'Het aandeel heeft het dit jaar (met per saldo een kleine winst sinds Nieuwjaar, red.) beter gedaan dan de branchegenoten Infineon, STMicro en NXP Semiconductors. Gelet op het relatief degelijke tweede kwartaal is die sterke prestatie deels gerechtvaardigd. Toch blijft het zicht op de komende kwartalen miniem. Terwijl intussen de waardering een sky-is-the-limitscenario impliceert', legt het beurshuis uit. 

Het aandeel Melexis kwam in de loop van de handelsdag wat terug. Het verloor uiteindelijk 0,8 procent op 69,65 euro. 

Heel wat beter verging het Global Graphics , dat liefst 30,8 procent opveerde naar 3,40 euro. De specialist in grafische software legde een degelijk halfjaarrapport voor. Vorig jaar leefde het aandeel al eens op dankzij de lucratieve verkoop van een lettertypebibliotheek aan de Duitse concurrent URW.  

Het beursblad De Belegger verhoogt de rating naar ‘koopwaardig’: ‘De koers was onlangs zeer fors gezakt, de waardering is op basis van de halfjaarcijfers erg laag. Door de blootstelling aan de drukkerijsector is het risico wel hoger dan gemiddeld', stipt De Belegger aan.

De riante cashpositie mildert het risico. 'Global Graphics heeft 5,4 miljoen euro cash op de balans, wat overeenkomt met 0,46 euro per aandeel.'

Qrf won 1,8 procent tot 11,30 euro. De specialist in binnenstadswinkels zag tijdens het eerste halfjaar de nettoactiefwaarde per aandeel met 7 procent slinken, tot 16,93 euro. Het aandeel noteert dus tegen een stevige korting van 35 procent. Dat is geen verrassing gezien het weinig florissante 'trackrecord' sinds de beursgang in 2013 - tegen 25 euro per aandeel -, de crisis in de sector en de grote impact van de pandemie.

De huurinkomsten daalden over het eerste halfjaar met 2 miljoen of ruim een kwart tot 5,76 miljoen euro. Het gros - zo'n twee derde - is het gevolg van de afslanking van de portefeuille die het nieuwe management doorvoerde, samen met de heronderhandelde - lagere - huur voor topklant Hennes & Mauritz. Het resterende derde vloeit voort uit de kwijtgescholden huur voor winkels die tijdens de lockdown verplicht moesten sluiten.

Qrf heeft bij de onderhandelingen wel bepaald dat de kwijtgescholden huur voorlopig als 'uitgestelde betaling' gecatalogeerd is. De kwijtschelding is pas 'verworven' als de huurder geen gebruikmaakt van zijn eerstvolgende recht op opzeg en dus minstens drie jaar langer huurder blijft. 'Slim onderhandeld', stelt KBC Securities in een update. Het beurshuis handhaaft zijn advies op 'bijkopen'.

Ook in potlood staat het beloofde dividend over boekjaar 2020: 0,80 euro. Bij de huidige koers dus potentieel een stevig rendement van bruto 7,2 procent. Potentieel, want CEO William Vanmoerkerke houdt een belangrijke slag om de arm. Mochten de huurinkomsten in de tweede jaarhelft door een opflakkering van Covid-19 'substantieel lager' uitvallen, dan zal Qrf het dividend 'evalueren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud