Verkoopgolf op beurzen houdt aan

Een Italiaanse man beschermt zich met een mondmasker tegen het coronavirus.

De snelle verspreiding van het coronavirus in Europa en de angst voor een sterke groeivertraging hebben dinsdag de aandelenmarkten opnieuw fors doen dalen.

'Beleggers beseffen dat het coronavirus een vrij zware impact zal hebben op de Europese economie', zegt Patrick Casselman, aandelenspecialist van BNP Paribas Fortis. Het aantal besmettingen in Italiƫ is dinsdag fors toegenomen en de Spaanse politie heeft beslist duizend toeristen in quarantaine te houden in een hotel op het eiland Tenerife.

De Bel20 zakte dinsdag voor de zesde dag op rij en sloot 2,3 procent lager. De EuroStoxx50 daalde voor de vierde opeenvolgende dag en eindigde 2,1 procent in het rood. Bankaandelen als BNP Paribas (-4,5%) en ING (-3,5%) behoorden tot de grootste verliezers. Beleggers vrezen dat de Europese Centrale Bank de rente verder zal verlagen. Een soepeler geldbeleid zou de winst van de banken drukken.

Beurzen capituleren

Casselman merkt op dat de aandelenmarkten capituleren. 'Begin vorige week hielden ze nog stand, hoewel Apple een omzetwaarschuwing publiceerde. Maar de onzekerheid over de duur van de epidemie neemt toe. De scherpe koersdaling van maandag heeft de mindset van sommige beleggers veranderd. Tot vorige week kochten ze bij een dip. Nu verkopen ze om de winsten van vorig jaar veilig te stellen.'

Blijf je verzetten tegen de neiging om deze dip te kopen, dit is echt anders. Dit gaat de wereldeconomie besmetten.
Mohamed El-Erian
Hoofdeconoom Allianz

Mohamed El-Erian, de invloedrijke hoofdeconoom van de Duitse verzekeraar Allianz, waarschuwt dat het te vroeg is om aandelen te kopen. 'Blijf je verzetten tegen de neiging om deze dip te kopen, dit is echt anders. Dit gaat de groei in China lamleggen en de wereldeconomie besmetten. En - dat is het belangrijkste - de centrale banken kunnen het niet verhelpen.'

Beleggers vluchtten net als maandag naar staatsobligaties van sterke landen, waardoor de langetermijnrente daalde. De Duitse tienjaarsrente brokkelde af van -0,48 naar -0,51 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente zakte net niet naar een historisch dieptepunt. Terwijl staatsobligaties populair zijn, heeft de zenuwachtigheid op de markten de uitgifte van bedrijfsobligaties nagenoeg doen stilgevallen.

Beleggers die drie jaar geleden intekenden op een hoogrentende pandemieobligatie van de Wereldbank dreigen een belangrijk deel van hun geld te verliezen. Als door de corona-epidemie in een land buiten China minstens twintig mensen overlijden, zal de Wereldbank een deel van de opbrengst van de obligatie gebruiken om de getroffen landen te steunen. De koers van de meest risicovolle pandemie-obligatie zakte naar zowat 60 procent van de nominale waarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud