Verlaagt Powell vandaag opnieuw de rente?

De markt verwacht dat Fed-voorzitter Jerome Powell vandaag de rente verlaagt. ©EPA

De economische indicatoren zijn de afgelopen weken niet verbeterd, waardoor de kans op een knip toeneemt.

Vanavond om 19 uur komt de Amerikaanse centrale bank (Fed) met haar rentebesluit.

Op de jongste vergadering besloot de Fed om, voor de tweede keer op rij, de rente met 25 basispunten te knippen. Dat deed de centrale bank niet omdat de Amerikaanse economie er in september zo zwak voor stond. 'De arbeidsmarkt is sterk en de economische activiteit groeit op een gematigd tempo', klonk het.

Maar door de internationale handelsspanningen en de wereldwijde groeivertraging zag Fed-voorzitter Jerome Powell wel risico's voor het economische plaatje. Dat in combinatie met een aanhoudende neerwaartse druk op de inflatie leidde tot een renteverlaging.

Sinds de jongste vergadering is het economisch klimaat in de VS niet bepaald verbeterd. 'De economische data wijzen duidelijk op een vertraging in de economische groei. Wat begon als een zwakte in de industrie, verspreidt zich nu naar de dienstensector', zegt ING-hoofdeconoom James Knightley. Die besmetting naar de dienstensector is goed te zien aan het verloop van de ISM-index, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen in de VS.

De dienstensector (grijze lijn) gaat achter de industrie aan.

Ook andere indicatoren bewegen volgens Knightley de verkeerde richting uit. 'De kleinhandelsverkopen daalden sterk in september en ook de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten verslechteren. Voorts lijken de orders voor duurzame goederen te wijzen op een vertraging in de investeringen in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2020.'

Vrijwel zeker een knip

Onder andere door de verslechtering in de economische cijfers gaat de markt ervan uit dat de Fed de rente verlaagt. Volgens de CME FedWatch Tool is er 97 procent kans op een knip met 25 basispunten. Ook de overgrote meerderheid van de door het persbureau Bloomberg gepeilde economen denkt dat er een renteverlaging komt.

Als Powell de verwachting van de markt niet invult, kan dat leiden tot onrust op de financiƫle markten. En in een wereld van bezorgdheid door handelsspanningen is dat waarschijnlijk het laatste waar de centrale bankier op zit te wachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud