Verplichte uitverkoop grootbelegger schrikt Wall Street op

©REUTERS

De ondergang van de 10 miljard dollar grote speeltuin van de oud-sterbeheerder Bill Hwang zendt schokgolven door Wall Street. De 'fall-out' reikt tot in Tokio en Zürich.

Op Wall Street krabden handelaars zich vrijdag in de haren. De uitverkoop van grote aandelenblokken in de mediagigant ViacomCBS haalde het aandeel 27 procent onderuit. Dat zonder enig 'hard' nieuws. Du jamais vu voor een doorgaans stabiel conglomeraat, waar onder meer de televisiezender CBS, de Hollywood-studio Paramount, de kinderzender Nickelodeon, de jongerenzender MTV en de uitgever Simon & Schuster achter schuil gaan.

Eigenlijk was de voorafgaande stijging van het aandeel even bizar: in een verschroeiende rit van bijna GameStop-achtige proporties maal drie sinds nieuwjaar, tot een piek van exact 100 dollar vorige week maandag (zie grafiek). Bizar voor een aandeel dat met zijn solide kwartaaldividenden een leger trouwe langetermijnbeleggers telt.

Nu lijkt het erop dat de stratosferische klim en de daaropvolgende halvering toe te schrijven zijn aan één man, schrijven de zakenkranten The Wall Street Journal (WSJ) en Financial Times (FT): Bill Hwang, beheerder van Archegos Capital Management, zijn eigen family office.

Archegos Capital Management, waarvan de website offline is gegaan, beheert het tot voort kort op 10 miljard dollar geschatte fortuin van Hwang en zijn familie. Maar terwijl 'family offices' met het oog op de volgende generaties doorgaans kampioenen in voorzichtig beheer zijn, had Archegos volgens The Wall Street Journal meer weg van een gokkantoor.

Archegos nam enorme posities in een beperkt aantal bedrijven. Posities die nog vergroot werden via het gebruik van swaps. Via swaps kan een belegger in ruil voor een premie bij makelaars winst (of verlies) boeken op een portefeuille zonder zelf die portefeuille te bezitten. Zo kon Hwang onder de radar blijven, ook al controleerde hij feitelijk in verschillende bedrijven meer dan 10 procent van de aandelen.

Bill Hwang

Bill Hwang is een handelaar die vooral naam en fortuin maakte onder de vleugels van de legendarische hefboomfondsbeheerder Julian Robertson, die met zijn Tiger Fund tijdens de lange 'bull run' in de jaren tachtig en negentig naam maakte.

Hwang was een van de 'tijgerwelpen', de hefboomfondsen die in de vroege jaren 2000 uit Tiger Management voortsproten. Hij runde goed een decennium Tiger Asia, dat uitgroeide tot een van de grootste hefboomfondsen met een focus op Azië. Maar in 2012 pleitte hij in de Verenigde Staten schuldig aan beleggersfraude en handel met voorkennis in Chinese bankaandelen en kreeg hij in Hongkong een handelsverbod kreeg.

Sindsdien verdween de altijd al mediaschuwe hefboomfondsbeheerder nog meer in de achtergrond. Tot nu dus: uit interne mails van beurshuizen als Goldman Sachs, Deutsche Bank en Morgan Stanley blijkt dat Hwang via zijn family office, Archegos, achter de 'alles moet weg'-uitverkoop in ViacomCBS en een aantal andere aandelen zit.

Swaps laten beleggers toe bij een hausse een turbo op een winst te zetten, maar de keerzijde is natuurlijk dat die turbo ook bij een neerwaartse rit geldt. Archegos had zijn portefeuille volgeladen met Chinese hoogvliegers als de entertainmentgroep IQIYI.

Na het Chinese nieuwjaar vond Peking, dat wel vaker de beurs deze of gene richting uitstuurt, het tijd om de speculatieve koorts in te perken. Resultaat: op goed een maand tuimelden de Chinese beurzen gemiddeld zo'n 15 procent, de hoogvliegers op kop.

De aandelenuitgifte die ViacomCBS begin vorige week met een begerig oog op de recordkoers aankondigde, lijkt een domino-effect op gang gebracht te hebben

Het lijkt er op dat Hwang die verliezen heeft proberen te compenseren door nog forser op ViacomCBS in te zetten. Tot ViacomCBS, met een begerig oog op de recordkoers, vorige week maandagavond een forse aandelenuitgifte aankondigde.

Die aankondiging lijkt een domino-effect veroorzaakt te hebben. Met een beurskoers die begon te zakken vroegen de makelaars van Archegos meer onderpand. Toen Hwang die niet meer kon ophoesten, gingen Goldman Sachs en andere zakenbanken over tot de uitverkoop van de portefeuille. Met een zelden geziene verkoopgolf van aandelen zoals ViacomCBS, Discovery, Baidu en Tencent Music, die door Bloomberg op meer dan 20 miljard dollar wordt geraamd, en koersdalingen als resultaat.

Archegos werkte met verscheidene banken die als 'prime broker' (makelaar) optraden en dat verklaart wellicht mee de problemen, zegt een voormalige beheerder van een hefboomfonds in een gesprek met De Tijd. 'Een prime broker financiert en doet transacties voor hefboomfondsen en family offices en heeft een goed zicht op wat zijn klant doet. Maar als de klant met verscheidene banken werkt is het moeilijk om te overzicht te behouden.' Archegos werkte zowel met Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Credit Suisse als UBS.

De negatieve gevolgen voor de financiële markten als geheel zijn voorlopig relatief beperkt. Maar die kunnen nog toenemen, omdat Credit Suisse en anderen nog bezig zijn posities van Archegos te verkopen. Zowel Credit Suisse als Nomura tuimelden op de beurs omdat ze een belangrijke blootstelling hebben aan Archegos.

Oververhit

De episode illustreert net als GameStop nog eens de onrust op Wall Street over een oververhit beursklimaat. Een onrust die alleen maar aangescherpt is door de recente stijging van de rente. Die vloeit weliswaar voort uit het optimisme over de 'onderliggende' Amerikaanse economie, maar signaleert potentieel ook het einde van het jarenlange goedkopegeldbeleid dat Wall Street een jarenlange recordjacht heeft opgeleverd.

Puilaetco-strateeg Frank Vranken merkt op dat Archegos oud-Grieks is voor 'hij die de weg toont'. Wall Street zal ongetwijfeld hopen dat nomen in deze geen omen is.

Schokgolven bereiken Tokio en Zürich

De ondergang van Archegos zadelt Nomura, het grootste beurshuis van Japan, met een miljardenstrop op. Nomura waarschuwde maandag dat een van zijn Amerikaanse dochters een 'belangrijk verlies' dreigt te lijden als gevolg van 'transacties met een Amerikaanse klant'. De naam van de klant wordt niet vermeld, maar volgens informatieleverancier Bloomberg gaat het wel degelijk om Archegos.

Nomura schat de potentiële strop op basis van de beurskoersen vrijdag op 2 miljard dollar. Het beurshuis annuleert een geplande obligatie-uitgifte, maar verzekert beleggers dat zijn financiële positie 'stevig' is. Dat laatste kon niet beletten dat het aandeel in Tokio tot 16 procent onderuit ging.

Ook in Zürich laat de impact zich voelen. De zakenbank Credit Suisse laat weten dat een 'belangrijk hefboomfonds' zijn verplichtingen niet nakomt en de bank de posities van het fonds aan het afwikkelen is. 'Het is voorbarig om de precieze impact van de verliezen te ramen, maar de impact kan potentieel significant zijn', stelt de groep in een korte mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud