'Verwacht niet teveel van ECB'

Athanasios Orphanides in Jackson Hole.

De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet overhaast nieuwe crisismaatregelen lanceren vooraleer de regeringen het nodige doen. Dat zegt voormalig bestuurder Athanasios Orphanides. 'Ik wil waarschuwen om niet teveel te verwachten van de ECB.'

De ECB houdt donderdag een belangrijke bestuursvergadering en zal daarna de krachtlijnen van een nieuwe plan voorstellen dat de markten moet kalmeren. Ze is bereid onder bepaalde voorwaarden de aankoop van obligaties van probleemlanden te hervatten.

'Het is cruciaal om te zien hoeveel vooruitgang de regeringen boeken', zei Orphanides aan het persbureau Bloomberg. De voormalige gouverneur van de Cypriotische centrale bank woont in Jackson Hole de jaarlijkse bijeenkomst van centraal bankiers bij. ECB-voorzitter Mario Draghi geeft forfait om de nieuwe crisismaatregelen voor te bereiden.

Orphanides vindt dat de regeringen het toezicht op de banken en de begrotingsnormen moeten versterken. 'Wat de ECB doet, zal afhangen van onderhandelingen met de regeringen.'

Volgens Bloomberg zullen de zes directeurs-bestuurders van de ECB dinsdag de krachtlijnen van het plan overmaken aan de 17 andere ECB-bestuurders, die ook gouverneur zijn van een nationale centrale bank. Die 17 bestuurders hebben dan ongeveer een dag om na te denken over hun standpunt.

Alle 23 bestuurders komen woensdag samen in Frankfurt voor informeel overleg. De formele vergadering van de raad van bestuur vindt donderdagochtend plaats en om half drie worden de resultaten van de vergadering bekendgemaakt op een persconferentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud